„În ultimele luni am asistat la ameninţări împotriva cadrului legal şi democratic în anumite state europene. PE şi Comisia Europeană au fost primele care s-au sesizat şi au tras alarma şi au jucat un rol decisiv pentru ca aceste evoluţii îngrijorătoare să fie aduse sub control. Dar aceste situaţii au dezvăluit şi unele limite pentru cadrul nostru instituţional. Trebuie să dezvoltăm un set mai bun de instrumente pentru aceste situaţii, nu doar alternativa dintre «puterea soft» a persuasiunii politice şi opţiunea nucleară de la Articolul 7 al Tratatului nostru„, a declarat Barroso, în discursul susţinut în plenul Parlamentului European, fără a face referire clară la o anumită ţară membră.
Articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene oferă Consiliului European, la propunerea Comisiei şi cu consultarea Parlamentului European, posibilitatea de a suspenda anumite drepturi ale unui stat membru, printre care şi dreptul de vot în cadrul Consiliului.
De asemenea, Barroso a arătat că o mai bună uniune politică în cadrul UE înseamnă că trebuie întărite fundaţiile pe care se bazează construcţia europeană.
„Trebuie să respectăm valorile fundamentale, să respectăm statul de drept şi democraţia”, a spus Barroso.
El a menţionat că angajamentul european pentru întărirea statului de drept este şi în spatele intenţiei Comisiei Europene de înfiinţare a biroului procurorului general al UE, aşa cum este prevăzut de Tratatele UE, urmând să fie făcută în curând o propunere în acest sens.
Preşedintele Barroso a declarat vineri, într-un discurs susţinut la o reuniune de la Florenţa a Biroului grupului parlamentar al PPE, că este mândru de rolul jucat de UE şi de Comisie în „reinstaurarea statului de drept” în România.
„Avem discursul despre «mai multă Europa», dar este nevoie şi de o Europă mai bună, o Europă bazată pe valori. Şi de aceea, de exemplu, este de o importanţă decisivă ca în UE toate ţările membre să respecte statul de drept şi valorile democratice ale unei societăţi pluraliste şi libere. Tocmai de aceea vreau să spun că sunt foarte bucuros şi mândru de rolul pe care Uniunea Europeană şi Comisia Europeană îl joacă în problemele apărute în România”, a afirmat Barroso, în referirea la România din discursul său susţinut la Florenţa.
De asemenea, el a arătat că în urma acţiunilor UE şi Comisiei Europene a fost posibilă evitarea „schimbărilor nedemocratice” şi „reinstaurarea statului de drept” în România.
„Datorită UE şi Comisiei Europene a fost posibil să evităm schimbările nedemocratice din România şi trebuie să fim mândri de acest lucru, pentru că am fost în stare să reinstaurăm statul de drept într-o ţară care este membră a Uniunii noastre”, a mai afirmat Barroso.