„Suntem pe calea cea bună pentru crearea unei Uniuni mai puternice între popoarele noastre? Contribuim cu toţii? Răspunsul este că da, dar… Da, facem progrese, dar nu suficiente. Aceasta est analiza deosebit de sinceră a situaţiei din Europa. Nu putem ignora că există tendinţe serioase privind lipsa de convergenţă în ţările noastre şi care alimentează dezbaterea populistă care vizează de fapt sfârşitul acestui minunat proiect european”, a afirmat Barroso în discursul său, potrivit Mediafax.
El a dat exemple în acest sens divergenţele existente între statele din Zonei euro şi statele din afara acesteia, noii membri ai UE. „Da, avem nevoie de o integrare mai mare în Zona euro, dar acest proiect trebuie să fie o modalitate pentru o mai bună integrare, nu de a creea noi ziduri în Europa. Nu mai avem nevoie de ziduri”, a spus Barroso.
Preşedintele CE a cerut solidaritate şi în ceea ce priveşte decizia legată de cadrul financiar UE pentru perioada 2014-2020.
„Luna viitoare trebuie să luăm nişte decizii pentru cadrul bugetar pentru următorii şapte ani. Dacă ne dorim creştere, şi toţi liderii din UE spun că îşi doresc creştere, atunci trebuie să susţinem cel mai important instrument pentru a susţine investiţiile şi creşterea, adică bugetul nostru european (…) Avem acum prietenii politicii de coeziune şi prieteni ai principiului îmbunătăţirii cheltuielilor (better spending, n.r.), adică cheltuielile să fie reduse. Noi avem nevoie să formăm o coaliţie pentru creştere, asta le spun ambelor tabere”, a afirmat Barroso.
El a mai ţinut să atragă atenţia că nu trebuie revenit la creşterea economică artificială dinainte de criza economică.
„Creşterea din trecut nu era durabilă, era alimentată de credite artificiale sau cheltuieli publice iresponsabile. De aceea ne confruntăm azi cu probleme care necesită un răspuns, inclusiv în Zona euro”, a spus preşedintele CE.
De asemenea, el a amintit de necesitatea ca statele UE să ia decizii asupra mai multor propuneri ale Comisiei Europene care pot aduce soluţii pentru creşterea ecomică responsabilă şi asigurarea resurselor financiare necesare, inclusiv cea privind instituirea taxei pe tranzacţiile financiare.