Conform unui comunicat al CE, preşedintele Barroso a exprimat îngrijorarea sa privind evenimentele politice recente din România şi imaginea pe care acestea au creat-o în rândul partenerilor europeni. „El a subliniat că nu vor exista compromisuri din partea Comisiei Europene privind nevoia ca toate statele să respecte statul de drept, independenţa justiţiei şi deciziile constituţionale”, menţionează comunicatul Comisiei.
Preşedintele Barroso a subliniat şi importanţa stabilităţii cadrului politic şi legislativ pentru credibilitatea României şi situaţia economică şi financiară.
De asemenea, în urma întoarcerii în funcţie a preşedintelui Băsescu, preşedintele Comisiei Europene a arătat că „toate forţele politice din România, atât de la guvernare, cât şi din opoziţie, trebuie să acţioneze cu responsabilitate şi rezervă şi să se concentreze foarte ferm asupra necesităţii urgente de a reface stabilitatea politică şi instituţională”.
„Aceasta va fi importantă în special în privinţa campaniei pentru alegerile parlamentare din această toamnă”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Preşedintele Barroso „a insistat şi asupra importanţei continuării eforturilor pentru îndeplinirea obiectivelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi asupra continuării monitorizării de către Comisie a situaţiei în următoarele luni”.
Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit vineri la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Subiectul întâşnirii a fost situaţia politică din România. „Este important ca toate partidele politice, în ciuda disputelor, să-şi asume valorile europene şi obiectivele Uniunii Europene”, ar fi spus preşedintele CE, potrivit unor surse citate de către România TV.
De asemenea, Barroso a spus că guvernul Ponta nu a respectat toate angajamentele pe care şi le-a luat faţă de Comisia Europeană prin acel document care a fost discutat imediat după suspendarea preşedintelui. Cerinţele pe care guvernul de la Bucureşti nu le-a îndeplinit sunt restituirea completă a atribuţiilor Curţii Constituţionale referitoare la controlul de constituţionalitate asupra hotărârilor Parlamentului, stoparea criticilor aduse unor critici ale magistraţilor şi numirea unui Avocat al Poporului care să fie acceptat de toate partidele politice.