„Ucraina va pecetlui asocierea sa cu UE, dar o vom face de așa manieră încât să fie pace. Obiectivul nostru este o Ucraină în pace și prosperă”, a asigurat José Manuel Barroso în timpul celui de-al VI-lea summit european al regiunilor și orașelor, desfășurat la Atena, potrivit Agerpres.
În noiembrie anul trecut, fostul președinte ucrainean, Viktor Ianukovici, a refuzat să semneze în ultimul moment un acord de asociere cu UE, fapt ce a declanșat proteste masive care au dus la căderea guvernului.
Barroso și-a exprimat „solidaritatea politică” cu noul guvern de coaliție ucrainean, care se va traduce printr-un sprijin financiar de 11 miliarde de euro sub formă de credite de la Banca Europeană de Investiții și de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, însoțit de un mecanism de asistență macroeconomică.
Președintele CE a asigurat că Uniunea Europeană „nu are nicio ambiție suplimentară” în ceea ce privește semnarea acordului de asociere, cu excepția prosperității Ucrainei.
Însă Barroso a precizat că „nu este acceptabil ca în secolul al XXI-lea să existe o secesiune”, precum cea anunțată de republica autonomă ucraineană Crimeea cu sprijinul Moscovei, și că nerespectarea integrității teritoriale va avea consecințe, dar a mizat totuși pe o „soluție negociată”.
Reiterând de nenumărate ori cuvântul pace, Barroso a subliniat că speră în continuare într-un efort în vederea unei soluționări pașnice și negociate în Ucraina, având în vedere că Europa „nu dorește o confruntare pe această temă”.
Citeşte şi: CRIZA din UCRAINA: UE ia în considerare sancţiuni împotriva celor responsabii de represiunea din Ucraina