”Astăzi am primit o scrisoare de la premierul Orban ca reacţie la cele trei decizii luate de Comisie marţi. El şi-a exprimat intenţia de a schimba legile respective şi de a conlucra cu Comisia Europeană în zilele următoare pentru a găsi soluţii juridice la problemele ridicate”, a spus Barroso, referindu-se la declanşarea procedurii de infringement contra Ungariei.
Comisia Europeană i-a trimis marţi Ungariei trei scrisori de notificare oficială (prima fază a procedurii de infringement), după ce a ajuns la concluzia că legislaţia ungară este contrară dreptului UE deoarece pune în discuţie independenţa băncii centrale şi a autorităţilor pentru protecţia datelor şi conţine măsuri care afectează sistemul judiciar.
Executivul UE va discuta cu autorităţile ungare alte câteva aspecte conexe pentru a stabili dacă, în conformitate cu dreptul UE, sunt necesare acţiuni suplimentare, în special cu privire la independenţa sistemului judiciar.
Autorităţile ungare au la dispoziţie o lună pentru a răspunde îngrijorărilor exprimate de Comisie.
La rândul său, premierul Viktor Orban, prezent miercuri în Parlamentul European, a adoptat un ton conciliant. ”Problemele ar putea fi rezolvate rapid şi facil”, a afirmat el, după care Barroso a precizat că executivul UE, gardianul tratatelor europene, ”nu va ezita să ia măsuri suplimentare în funcţie de răspunsurile ce îi vor fi date de autorităţile ungare”.
În intervenţia sa, co-liderul grupului Verzilor din PE, Daniel Cohn-Bendit, l-a acuzat pe Viktor Orban că se îndreaptă în direcţia unor lideri ca Hugo Chavez şi Fidel Castro şi ai ”tuturor regimurilor totalitare”. ”O revizuire a Constituţiei poate fi în direcţia bună sau în cea greşită. Iar noi vă spunem că mergeţi în direcţia domnilor Chavez, Castro şi tuturor regimurilor totalitare şi autoritare din această lume”, a spus Cohn-Bendit. ”Propun trimiterea unei delegaţii a PE în Ungaria pentru a verifica de ce le e frică persoanelor fără adăpost, intelectualilor, oamenilor din familia mea şi oamenilor pe care îi cunosc, evrei din Ungaria care azi se tem. Minorităţile au dreptul de a nu le fi teamă în ţara dumneavostră, domnule Orban”, a adăugat eurodeputatul ecologist.
Liderul grupului liberal din PE, Guy Verhofstadt, a apreciat şi el că Viktor Orban merge pe ”calea greşită”, cerând Parlamentului European să verifice dacă în Ungaria ”există sau nu un risc clar de încălcare” a valorilor democratice ale UE.
Preşedintele grupului europarlamentar al Socialiştilor şi Democraţilor, Hannes Swoboda, a estimat la rândul său că Ungaria nu ar fi putut intra în UE dacă ”cererea sa de aderare ar fi fost depusă astăzi”.