Declaraţia a fost susţinută la sfârşitul întâlnirii cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, aflat la Bruxelles.
„Apreciez angajamentul Guvernului pentru reformă, care a fost bine reflectat în raportul intermediar al Comisiei şi încurajez Guvernul să-şi intensifice eforturile în lunile următoare. Evaluarea Comisiei din această vară va analiza progresul relizat de la aderare, pe toţi cei cinci ani, iar testul cheie va fi sustenabilitatea şi ireversibilitatea procesului de reformă. Nu voi face un prognostic cu privire la rezultat, deoarece acesta depinde de progresul realizat de România. Comisia Europeană va respinge însă orice încercare de a lega Mecanismul de Cooperare şi Verificare cu procesul de aderare la spaţiul Schengen. Este o chestiune de tratament corect şi puteţi conta pe sprijinul deplin al Comisiei de a insista ca decizia finală să fie luată cel mai târziu în septembrie. Am spus-o şi repet şi azi: cred că este corect să i se acorde României statutul de membru al Schengen”, a spus Barroso.
El a amintit totodată că, în noiembrie 2010, în vizita efectuată atunci la Bucureşti, a fost stabilit un plan de priorităţi pentru a îmbunătăţi cât mai repede rata de absorbţie a fondurilor UE şi a apreciat că acest lucru poate fi realizat în principal prin eliminarea problemelor din zona achizţiilor publice şi a verificării cererilor de rambursare.
„Comisia Europeană este pregătită să abordeze în mod favorabil solicitarea României cu privire la perioada de eligibilitate a 10% din fondurile structurale. Primul-ministru mi-a promis că îmi va trimite în curând programe concrete pentru această măsură, fapt care este esenţial pentru decizia noastră finală”, a adăugat Barroso.
Oficialul UE a mai arătat că a discutat cu premierul român şi despre locurile de muncă pentru tineri, rugându-l pe acesta să analizeze alocările bugetare şi modul în care Guvernul de la Bucureşti poate reduce numărul tinerilor care abandonează şcoala de timpuriu.
La rândul său, premierul Ungureanu a asigurat că Guvernul va continua reformele în domeniul justiţiei şi al combaterii corupţiei şi a apreciat că, în luna iulie, vor putea fi oferite toate argumentele tehnice necesare pentru ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare să fie „regândit pe cu totul alte coordonate”.
„Am reiterat o serie de aspecte prioritare pentru România din perspectiva agendei economice europene şi credem în nevoia de a obţine o redresare economică sustenabilă în cadrul Uniunii, fapt pentru care este nevoie de o piaţă unică europeană care nu poate fi gândită în afara principiului celor patru libertăţi fundamentale, între care şi libertatea de circulaţie a forţei de muncă”, a adăugat Ungureanu.