Guvernatoarea (başcanul) Găgăuziei, Evghenia Guţul, a fost reţinută pentru 72 de ore la Chişinău, transmite Deschide.MD.
Operaţiunea de prindere a avut loc pe Aeroportul din Chişinău, unde başcana susţinută de oligarhul fugar Ilan Şor a aterizat. Măsura reţinerii a fost dispusă pentru 72 de ore.
Anterior, Procuratura Anticoruţie a anunţat că a finalizat prezentarea probelor în susţinerea învinuirii în privinţa Evgheniei Guţul şi a unei secretare din cadrul oficiului central al fostului Partid „ŞOR”.
Guvernatoarea prorusă a regiunii autonome Găgăuzia, Evghenia Guțul, a fost reținută marți seară pe aeroportul din Chișinău, pe când încerca să plece la Istanbul. În aceeași zi, Procuratura Anticorupție anunțase că a finalizat prezentarea probelor în cazul său și a secretarei fostului Partid Șor, Svetlana Popan.
Ulterior, reținerea bașcanei fost confirmată și pe pagina de socializare a acesteia. „Guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost reținut în mod ilegal la plecarea de pe Aeroportul Chișinău”, a scris ea, pe rețeaua X.
În mesajul ei, bașcana Găgăuziei a etichetat mai mulți oficiali și instituții, precum Kremlinul, președintele american Donald Trump sau cel turc Recep Tayyip Erdogan.
Cele două sunt acuzate de complicitate la finanțarea ilegală a partidului politic Șor, care a fost declarat neconstituțional din 2023, și a unui concurent electoral din partea unui grup criminal organizat.
Ea este acuzată că ar fi acceptat finanțări de peste 2,2 milioane de euro. Procurorii spun că Evghenia Guțul a fost implicată și în protestele antiguvernamentale de la Chișinău, din toamna anului 2022. Bașcana Găgăuziei spune că este nevinovată și că dosarul său este unul motivat politic. Dacă va fi găsită vinovată, Guțul riscă până la șapte ani de închisoare.
Potrivit autorităţilor, cele două sunt acuzate de complicitate la finanţarea ilegală a partidului politic şi a unui concurent electoral din partea unui grup criminal organizat.
Dacă vinovăţia acestora va fi demonstrată, riscă amendă de la 57.500 la 92.500 lei sau închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de la 2 la 5 ani.