‘Faptul că SUA şi NATO sunt reprezentate la un nivel atât de înalt este pentru noi semnul importanţei pe care o daţi evenimentului de astăzi. Pentru noi, pentru români, evenimentul de astăzi poate are o semnificaţie mai adâncă, iar această semnificaţie este integrarea României în sistemele şi structurile NATO. România intră în clubul statelor membre NATO care vor asigura una din cele mai perfecţionate soluţii de protejare a cetăţenilor europeni şi a cetăţenilor americani împotriva ameninţărilor reale pe care-l reprezintă atacul cu rachete balistice.
Semnificaţia evenimentul de astăzi arată că aliaţii au capacitatea să îşi apare cetăţenii de orice tip de ameninţare’, a spus Băsescu, în discursul susţinut la ceremonia de la Deveselu.
El a subliniat că pentru o ţară ca România baza dezvoltării începe de la securitate.
‘În mod categoric, pentru o ţară ca România, baza dezvoltării începe de la securitate. De la securitate încolo, poţi să vorbeşti despre dezvoltare economică şi cetăţeni care trăiesc în siguranţă. În ceea ce ne priveşte, evenimentul de astăzi mai are o semnificaţie, o semnificaţie a încrederii aliaţilor noştri în România. Pentru moment, investiţia de la Deveselu este o investiţie româno-americană, sperăm ca atunci când investiţia va fi terminată şi sistemele operaţionalizate sistemul să fie parte a sistemului de protecţie al NATO’, a adăugat preşedintele.
El a ţinut să le mulţumească autorităţilor americane, vicepreşedintelui Joe Biden şi preşedintelui SUA Barack Obama, ministerelor Apărării din cele două ţări, Ministerului de Externe român, dar şi administraţiei locale despre care spune că a oferit tot sprijinul pentru ca începerea investiţiilor de la Deveselu să fie posibilă.
În încheiere, preşedintele le-a urat tuturor celor prezenţi la ceremonie să aibă satisfacţia pe care el o are în aceste momente.
‘Sentimentul meu este acela al datoriei împlinite’, a conchis şeful statului român.
Oficialităţi române, americane şi din partea NATO participă luni la ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea antirachetă din cadrul Bazei Deveselu, în aplicarea Acordului între România şi Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.
Elementele de interceptare care vor fi amplasate la Deveselu trebuie să fie operaţionale începând cu 2015.
La eveniment participă şi ministrul Apărării, Mircea Duşa, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, dar şi alţi oficiali români.
VEZI SI: