„Acea sculă magnifică pe care mi-au dat-o, Biruinţa, am îngrijit-o, am făcut-o să ajungă de fiecare dată la destinaţie, am dus-o întotdeauna în siguranţă şi, o pun apăsat, nu există lucru de care să fiu mai mândru în viaţa mea decât că am recepţionat şi am comandat petrolierul Biruinţa„, a spus şeful statului.
Traian Băsescu a spus că este o bucurie pentru el să revină în Şantierul Naval Constanţa, adăugând că acesta nu înseamnă pentru el „doar un obiectiv industrial”: „ci este mult mai mult, o societate de care mă simt legat sufleteşte”.
Preşedintele a reluat povestea navei Biruinţa şi a arătat că toată viaţa şi cariera lui, dar şi formarea ca om, ca individ, este legată de „compania de navigaţie, de Şantierul Naval Constanţa”.
„Cariera mea a pornit de la petrolierul Biruinţa. (…) Viaţa pe mare a adăugat capacitatea de a nu te considera înfrânt niciodată. Acea parte a vieţii mele a făcut din mine un politician greu de omorât pentru că ce te poate speria în politic faţă de ce se poate întâmpla pe mare? Nimic, nişte vorbe sunt în politică, pe mare sunt valuri (…) Viaţa mea s-a modelat după nave, iar definitiva formă a vieţii mele are forma petrolierului Biruinţa. Este o navă care a depăşit limita de vârstă şi, oricât ar fi de uzată, rezistă„, a spus Băsescu.
În cadrul evenimentului, Traian Băsescu a conferit Ordinul „Meritul Industrial şi Comercial” – în grad de Mare Ofiţer Şantierului Naval din Constanţa.
La rândul său, preşedintele a primit cadou din partea conducerii Şantierului Naval Constanţa macheta celui mai recent tanc petrolier dezvoltat de şantier.
Participarea la ceremonia de la Constanţa este prima apariţie publică oficială a preşedintelui de la reîntoarcerea la Cotroceni, în urma refendumului din 29 iulie.
În 1976, Traian Băsescu a absolvit Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Navigaţie, Secţia Comercială.