„Vă mulţumesc mult pentru modul onest în care aţi acţionat pe piaţa românească, spre satisfacţia românilor, şi fără îndoială şi spre beneficiul grupului Renault Nissan”, a afirmat preşedintele, în discursul rostit după ceremonia de înmânare a decoraţiilor de la Palatul Cotroceni.
El a ţinut să amintească o serie de cifre care indică nivelul investiţiei Renault din România.
„Îmi aduc aminte că Grupul Renault a avut în contractul de privatizare a avut obligaţia să menţină 14.000 de locuri de muncă directe în uzină. Astăzi, uzinele Dacia au 19.000 de salariaţi. Grupul Renault se angaja la momentul privatizării să investească 217 milioane de euro. A investit până astăzi 2, 1 miliarde de euro. Grupul Renault se angaja să facă din Dacia o maşină vandabilă în România şi pe pieţele emergente. Astăzi, Dacia se vinde pe pieţe extrem de puternice din UE, fie că vorbim de piaţa franceză, britanică sau de piaţa germană”, a subliniat Băsescu.
De asemenea, el a arătat că grupul Dacia-Renault este cel mai mare exportator al României, a creat la Titu un centru de inginerie care a absorbit 2.700 de tineri absolvenţi ai universităţilor politehnice din România, iar în industria orizontală s-au creat 150.000 de locuri de muncă prin antrenarea producătorilor de componente auto.
„Şi, un lucru extrem de important, Grupul Renault s-a angajat să realizeze iniţial un model care să rămână în producţie 10 ani. Cu doi ani înainte, deci la opt ani, Grupul Renault a lansat o nouă gamă de automobile Dacia care au un mare succes pe piaţa europeană. Ştiu de asemene că grupul Renault nu s-a mulţumit cu lansarea noilor modele de anul trecut, dar foarte curând se începe proiectarea următoarei game de automobile Dacia”, a evidenţiat şeful statului.
Potrivit decretului de decorare, distincţiile au fost acordate „în semn de înaltă preţuire pentru contribuţia remarcabilă la dezvoltarea industriei de autoturisme în România, pentru ingeniozitatea tehnologică, seriozitatea şi inteligenţa managerială de care au dat dovadă în procesul de construcţie a autoturismului «Dacia Renault», la iniţiativa preşedintelui României şi a ministrului Economiei.
Astfel, a fost conferit Ordinul Naţional «Pentru Merit» – în grad de Cavaler lui Petru-Sorin Buse, director Renault Tehologie România şi Centru de Inginerie; Ordinul «Meritul Industrial şi Comercial» – în grad de Mare Ofiţer lui Carlos Tavares Antunes Dias, director general Grup Renault; Ordinul «Meritul Industrial şi Comercial» – în grad de Comandor lui Jean-Christophe Kugler, lider pentru regiunea Euromed-Africa şi preşedinte al Consiliului de Administraţie «Dacia»; Ordinul «Meritul Industrial şi Comercial» – în grad de Cavaler lui Radu Mavrodin, director executiv resurse umane «Dacia», lui Doru-Radu Coman, director Gama MO «Dacia» şi lui Cornel Olendraru, director Uzina Mecanică «Dacia»”.
La rândul său, Tavares Antunes Dias a mulţumit preşedintelui Băsescu pentru sprijinul oferit grupului de-a lungul timpului şi a arătat că Dacia-Renault va continua să se preocupe de calitatea produselor fabricate în România. „Vom continua să fim oneşti cu această ţară”, a promis el.
La ceremonia de decorare au participat şi vicepreşedintele Dacia, Constantin Stroe, precum şi ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin.
Reprezentanţii Dacia-Renault s-au aflat şi pe 15 noiembrie 2012 la Palatul Cotroceni, când l-au informat pe preşedintele Băsescu că în 2013 vor lansa un nou model Dacia şi că strategia grupului este să continue investiţiile pe termen lung în România.
De asemenea, reprezentanţii Dacia – Renault au menţionat faptul că grupul se află în România pentru a rămâne şi că uzina din Tanger, în Maroc, a fost creată pentru a suplimenta producţia unităţii de la Piteşti şi nu pentru a o înlocui.
Preşedintele Băsescu a adresat şi atunci mulţumiri pentru investiţiile de 2 miliarde euro pe care grupul Renault le-a făcut în România şi pentru cele 18.000 de locuri de muncă pe care compania le-a creat în ţara noastră, dar şi pentru faptul că a transformat Dacia într-o marcă de talie mondială.
Băsescu a participat pe 14 noiembrie şi la evenimentul de lansare pe piaţa românească a noilor versiuni ale modelelor Dacia Logan, Sandero şi Sandero Stepway. El a spus atunci că noile modele Dacia confirmă capacitatea României de a produce maşini la vârf de tehnologie industrial şi şi-a exprimat speranţa că Dacia va deveni „maşina Africii” având în vedere prestigiul şi aprecierea de care se bucură marca românească pe acest continent, precum şi oportunităţile de vânzări pe care le oferă ţările africane.