Băsescu a decorat pavilionul Navei Şcoală Mircea cu Ordinul ‘Virtutea Maritimă’

Preşedintele Traian Băsescu a decorat sâmbătă, în Portul Constanţa, pavilionul Navei Şcoală Mircea cu Ordinul 'Virtutea Maritimă', în grad de 'Ofiţer', cu însemn de pace, la aniversarea a 75 de ani de la lansarea la apă a vasului, transmite Agerpres.
Romania TV
24 mai 2014, 14:17
Băsescu a decorat pavilionul Navei Şcoală Mircea cu Ordinul 'Virtutea Maritimă'

În intervenţia sa, după acordarea distincţiei, preşedintele Traian Băsescu a rememorat practica marinărească pe care a făcut-o, la rândul său, pe bricul Mircea.

‘Practica pe nava-şcoală este testul de foc al studenţilor noştri. Pe bricul Mircea ne dădeam seama dacă ne putem califica sau nu pentru această meserie. Se împlinesc 40 de ani de când am pus pentru prima dată piciorul pe bricul Mircea. Practica te învaţă cum să supravieţuieşti singur pe mare, în condiţii grele şi cine învaţă asta poate să supravieţuiască şi în deşert. Aceştia sunt oameni care rămân cu o lecţie pe viaţă, care reuşesc în viaţă. Ei nu pot să piardă. Ei nu pot decât să câştige. În mentalul lor apare această idee’, a afirmat preşedintele.

În cadrul aceleaşi ceremonii au fost înaintaţi la gradul de viceamiral cu trei stele, în retragere, fostul comandant al Institutului de Marină Ilie Ştefan, iar comandorului în retragere Alexandru Hîrjan i-a fost acordat gradul de contraamiral de flotilă cu o stea.

Nava Şcoală Mircea a participat în perioada 30 aprilie-24 mai, alături de alte 17 veliere din nouă ţări, la competiţia Black Sea Tall Ships Regatta 2014, organizată în premieră în Marea Neagră.

Vasul simbol al marinei române a fost construit între anii 1938-1939 la Şantierul Naval ‘Blohm&Voss’ din Hamburg, Germania. ‘Mircea’ este cel de-al patrulea vas din seria de cinci de acelaşi tip, fiind navă-soră cu ‘Eagle’ (ex. Horst Wessel) – SUA, ‘Gorch Fock I’ (ex. Tovarisch, ex. Gorch Fock – nava muzeu) – Germania, ‘Gorch Fock II’ – Germania, ‘Sagres’ (ex. Albert Leo Schlageter) – Portugalia.

Nava-şcoală Mircea este un velier clasa A, tip bark, cu trei arbori, înaltă de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafaţă velică totală de 1.750 mp.

Certificatul de naştere al noii nave-şcoală s-a semnat la 26 ianuarie 1938, iar la 22 septembrie a fost lansată la apă şi botezată cu numele Mircea, alegere justificată de bogata tradiţie şi renumele predecesorului său. Numele navei provine de la vestitul voievod Mircea cel Bătrân, ce a cârmuit Ţara Românească între anii 1386-1418 şi sub a cărui domnie navigaţia autohtonă şi comerţul efectuat pe mare au cunoscut o mare dezvoltare, vasele româneşti navigând, încă de pe atunci, nu numai în Marea Neagră, ci şi în Marea Egee şi Marea Mediterană, fapt care i-a adus numele de ‘Domn până la Marea cea mare’.

Nava are în provă, sub bompres, un galion, reprezentându-l pe domnitor îmbrăcat cu bluza albastră, mantie roşie şi purtând pe cap coroana, simbol al domniei. La 27 aprilie 1939 a avut loc ceremonia ridicării pavilionului naţional, iar pe data de 1 mai 1939, Mircea a intrat în serviciul Marinei Militare. Nava a intrat în portul Constanţa pe data de 17 mai 1939, iar la 3 iulie pleca în primul său marş de instrucţie în Marea Mediterană, unde face escale în porturile Palermo, Toulon, Palma, Gibraltar, Alger şi Alexandria. Ultima escală a marşului ce cuprindea vizite în Siria, Cipru şi Insulele Greceşti a fost anulată odată cu atacul german asupra Poloniei. Astfel, pe data de 3 septembrie 1939, Mircea intră în portul Constanţa şi acostează în dana militară. Declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial avea să însemne pentru nava-şcoală Mircea începutul unei lungi perioade, de peste 25 de ani, în care nu a mai executat marşuri de practică de lungă durată şi reprezentare a Marinei Militare şi a României în afara Mării Negre.

Conducerea Marinei Militare a decis, pentru siguranţă, ca ‘Mircea’ să fie dus, la 19 februarie 1941, la Brăila, pe braţul Arapu. Aici a staţionat până în vara anului 1944, continuând însă să fie utilizat ca navă-şcoală. La începutul lunii septembrie 1944, nava-şcoală Mircea, împreună cu alte nave româneşti, a fost preluată de sovietici sub formă de captură şi încadrată în flota proprie din Marea Neagră. Doi ani mai târziu, la 27 mai 1946, s-a desfăşurat în portul Constanţa festivitatea de preluare a navei-şcoală Mircea de la echipajul sovietic şi reîncadrarea ei în Marina Română. La ceremonialul retrocedării au participat din partea României, Regele Mihai I, membri ai guvernului, reprezentanţi ai armatei şi Marinei Militare, ofiţeri superiori sovietici precum şi un numeros public.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
RAR, anunțul momentului pentru toți șoferii care au mașini și vor să le vândă. Îi vizează direct. E oficial
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
FCSB câștigă în fața echipei Qarabag FK și avansează în Europa League
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin