Pe 26 iunie, plenul Camerei Deputaţilor a aprobat cererea de reexaminare transmisă de preşedintele Traian Băsescu în ceea ce priveşte modificarea ordonanţei nr. 127/2010 pentru adoptarea unor măsuri destinate dezvoltării economico-sociale a zonei Delta Dunării, care eliminase prevederea potrivit căreia vânătoarea în Deltă constituie contravenţie.
Potrivit raportului comun al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic şi Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, persoanele fizice cu domiciliul în localităţile din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării au dreptul de a pescui pentru consumul familial în perioada 2 martie – 29 noiembrie, cu unelte proprii, constând din maximum două lansete sau două undiţe şi două vintire, iar în perioada 30 noiembrie – 1 martie este permisă utilizarea a maximum două lansete sau două undiţe şi două vintire sau două setci, în baza unui permis nominal obţinut de către respectiva persoană fizică în condiţiile legii fără plata vreunei taxe şi cu obligativitatea respectării legislaţiei privind pescuitul.
De asemenea, pescuitul sturionilor în alt scop decât cel ştiinţific sau pentru producerea materialului biologic pentru repopulare şi acvacultură este interzis, iar desfăşurarea activităţilor de vânătoare pe teritoriul rezervaţiei este interzisă şi constituie infracţiune de braconaj şi este sancţionată potrivit legii.
În cererea de reexaminare, preşedintele atrăgea atenţia asupra faptului că „prevederea potrivit căreia desfăşurarea activităţilor de vânătoare pe teritoriul rezervaţiei constituie contravenţie este abrogată, drept consecinţă, vânătoarea în rezervaţie este dezincriminată, aceasta nemaifiind o faptă care să constituie contravenţie”‘.
De asemenea, preşedintele a mai arătat că la art.1 al legii se prevede introducerea sintagmei „vânătorii raţional reglementată” printre activităţile care se pot desfăşura pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Şeful statului a evidenţiat în cererea sa că „o asemenea practică, fără o reglementare şi limitare strictă, poate avea drept consecinţă punerea în pericol a existenţei speciilor şi habitatelor protejate” şi, prin urmare, a solicitat revenirea la textul iniţial, de sancţionare a desfăşurării activităţilor de vânătoare pe teritoriul rezervaţiei.