„Decizia de declarare drept persona non grata a unui ambasador aparţine preşedintelui, pentru că acolo se acreditează un ambasador. (…) Preşedinţia a luat decizia care este, Preşedinţia este cea care ia decizia, încât noi respectăm deciziile instituţiilor statului”, a spus Marga, răspunzând întrebărilor insistente ale jurnaliştilor.
El a argumentat că în propunerea înaintată de MAE au fost menţionate şi avantajele şi riscurile acestor decizii, fiind evidenţiate toate alternativele la îndemână, insistându-se însă consecvent că trebuie păstrate serviciile consulare de la faţa locului pentru cei 14.000 de cetăţeni români care se estimează că sunt prezenţi în Siria.
„A răspuns la scrisoare că soluţia pe care noi am propus-o nu se acceptă, dar domnul Diaconescu a spus că noi am evocat toate alternativele care erau în faţă. Deci, noi ne-am făcut datoria ca minister. Trebuia luată o decizie practică, momentele sunt în lume ireversibile, este greu de repetat. Atunci aceasta era situaţia, sigur, crima care s-a comis este o crimă, este legată de răspunderea unor autorităţi, după toate analizele care sunt. Deci, noi am subliniat că acea soluţie este adecvată, dar aceasta nu ne împiedică. Am spus că noi suntem în România în coabitare, în moment când trebuie să practicăm pluralismul şi îl practicăm cu bună credinţă”, a afirmat Marga.
El a argumentat că la momentul respectiv MAE a considerat că România trebuie să se ralieze cu marile state occidentale prin luarea măsurilor privindu-i pe ambasadorul sirian la Bucureşti şi pe cel român la Damasc. „Noi am argumentat în felul următor: după SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Spania, Australia şi alte ţări au luat măsura de declarare persona non grata pentru ambasador şi pentru alţi diplomaţi din ambasadele respective ale Siriei. România, ca o solidarizare cu statele cu care împărtăşim aceleaşi valori, procedează bine declarând persona non grata ambasadorul Siriei şi rechemându-l pentru consultări pe ambasadorul român în Siria”, a mai spus Marga.
Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a declarat că preşedintele Traian Băsescu nu a acceptat retragerea ambasadorului României din Siria, propusă de ministrul de Externe, Andrei Marga, adăugând că a prevalat reprezentarea celor 14.000 de români din Siria.
„Nu am retras ambasadorul. Constituţional e competenţa preşedintelui. Dăm prevalenţă celor 14.000 de români, care au nevoie de reprezentare până la cel mai înalt nivel. Ministrul de Externe poate să propună retragerea anbasadorului. Andrei Marga a trimis la Cotroceni un memorandum pe această temă, cu mai multe variante de lucru” , a spus consilierul prezidenţial miercuri seară, la TVR Info.
Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat, duminică seară, că prin declararea persona non grata a ambasadorului sirian există riscul unei reacţii a Siriei, fiind un scenariu analizat în minister pe care ar fi mers şi preşedintele Traian Băsescu.
Marga a precizat că ultima discuţie a sa cu şeful statului a fost pe tema retragerii ambasadorului României din Siria şi declararea persona non grata a ambasadorului sirian la Bucureşti. „Ultima dată a fost discuţia în legătură cu ambasadorul, cu propunerea ministerului de rechemare a ambasadorului României pentru consultări şi de declarare ca persona non grata a ambasadorului sirian (…) Sigur, Ministerul de Externe face analiza cu experţii şi oferă alternative de soluţionare, punând degetul pe rană, spunând: aceasta este o opţiunea noastră. Nimeni nu a eludat complexitatea situaţiei „, a explicat Marga.
Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat în urmă cu o săptămână că a propus Guvernului şi Preşedinţiei expulzarea ambasadorului Siriei la Bucureşti, dar şi rechemarea ambasadorului român la Damasc, ca formă de protest faţă de masacrul comis în oraşul sirian Houla.
Şefii misiunilor diplomatice siriene din capitalele marilor ţări europene – Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Spania au fost expulzaţi săptămâna trecută într-o acţiune coordonată, ca urmare a violenţelor produse în Siria. Măsuri similare au fost adoptate şi de SUA, Australia, Elveţia, dar şi alte state occidentale.