„Nu intenţionez niciun fel de dispută, nu creez o dispută, este dreptul Guvernului să acţioneze aşa, dar, spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles – suntem unul dintre puţinele state care a acceptat această rugăminte a preşedintelui Jean-Claude Juncker. Mai mult, aş spune că avem şi o problemă cu respectarea legislaţiei interne”, a spus şeful statului, pe Aeroportul ‘Henri Coandă’, înainte de plecarea la Bruxelles.
Băsescu a explicat că anul trecut Guvernul a promovat legea care se referă la relaţia dintre Parlament şi Guvern în ceea ce priveşte afacerile europene, act normativ care prevede că Legislativul este informat de Executiv cu privire la persoanele desemnate să ocupe funcţii la nivelul UE şi că persoanele nominalizate pentru funcţia de comisar european sunt audiate de comisia de specialitate.
„Deşi am aflat de la Bruxelles că s-au făcut două nominalizări, nu am constatat să se fi produs vreo audiere”, a subliniat preşedintele Băsescu.
Potrivit acestuia, niciodată reprezentantul României în Comisia Europeană nu a fost desemnat de preşedinte, ci în urma unei înţelegeri între şeful statului şi Executiv, iar atunci când aceasta nu a funcţionat ‘s-a întâmplat cazul Vosganian la prima desemnare de comisar’.
„Întotdeauna desemnările le-au făcut guvernele în colaborare cu preşedintele. Nu mă deranjează că de data aceasta am aflat de la Bruxelles că România a făcut două desemnări, ci cred că trebuie avut în vedere faptul că legea 373 prevede o procedură internă parlamentară: audierea celui propus pentru funcţia de comisar în comisia de specialitate”, a afirmat acesta.
Traian Băsescu a mai precizat că în Tratatul UE se stipulează că statele membre îşi desemnează un candidat pentru funcţia de comisar.
„Nu înţeleg de ce nu ne-am prevalat de Tratat şi s-a ţinut cont de rugămintea preşedintelui Comisiei Europene, dl Jean-Claude Juncker. Tratatul spune foarte clar că statele membre îşi desemnează un candidat pentru funcţia de comisar, portofoliu atribuit din responsabilitatea preşedintelui Comisiei. Nu înţeleg de ce am desemnat doi, dând posibilitatea ca pe seama României să se facă reglări de număr femei-bărbaţi în interiorul Comisiei Europene”, a afirmat şeful statului.
El a spus că va insista pentru un portofoliu reprezentativ pentru România în Comisia Europeană.
„Există faţă de intenţiile noastre iniţiale o exigenţă creată acum, a existat şi în timp, dar nu a fost respectată tot timpul, acum se pare că este pusă din nou pe masă, şi anume aceea că un comisar nu poate ocupa consecutiv de două ori acelaşi portofoliu. Este important ca România să obţină un portofoliu relevant. După ce a deţinut portofoliul Agriculturii să nu ne întoarcem iar la multilingvism. Va fi o sarcină a Guvernului, dar nu mă derobez nici eu în cadrul neoficial în discuţii cu preşedintele Jean-Claude Juncker”, a susţinut şeful statului.
Preşedintele Băsescu a arătat că nu ştie care sunt cele două nominalizări făcute de România pentru un post de comisar european.
El a adăugat că la Consiliul European de sâmbătă nu se va discuta lista de comisari, ci doar despre Înaltul reprezentant şi preşedintele acestui for, arătând că această listă este o ‘afacere’ pe care o decide, conform Tratatului, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.