„Principalul obiectiv al prezenţei secretarului Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, generalul Nikolai Platonovici Patruşev, la Palatul Cotroceni a fost semnarea unui memorandum care vizează colaborarea dintre Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse şi CSAT-ul din România”, a spus preşedintele Băsescu, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni.
Şeful statului a punctat că respectivul memorandum va deschide colaborare între structurile de securitate şi de poliţie ale României şi Federaţiei Ruse.
„Memorandumul semnat între secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, domnul general Nikolai Platonovici Patruşev, şi consilierul Iulian Fota va deschide cooperarea între structurile de securitate ale României şi Rusiei. În interiorul memorandumului s-a stabilit cooperarea pe mai multe paliere. Cooperare în lupta împotriva terorismului este de interes maxim pentru noi şi cooperarea cu Rusia ne interesează în cel mai înalt grad. Un alt obiectiv de cooperare este legat de lupta împotriva criminalităţii transfrontaliere. Combaterea traficului de fiinţe umane, un alt element de cooperare. Combaterea traficului de droguri, de asemenea o acţiune în care este vizat riscul tranzitului dintre Afganistan spre Europa”, a mai spus şeful statului.
În afara acestui memorandum, preşedintele Băsescu a anunţat că au mai avut loc discuţii pe probleme de politică externă şi de securitate, inclusiv despre situaţia din nordul Africii şi problemele legate de proliferarea terorismului în nordul Africii, cu atenţie deosebită pentru situaţia din Libia.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit luni, la Palatul Cotroceni. În şedinţă au fost abordate şi subiecte precum starea industriei de securitate, implicaţiile acesteia asupra capacităţii operaţionale a instituţiilor din domeniul securităţii naţionale şi măsurile necesare pentru restabilirea rolului strategic al industriei de securitate în cadrul economiei naţionale.
Un alt subiect a vizat forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2014, transmite Agerpres.
De asemenea, pe agenda şedinţei CSAT s-au mai aflat subiecte precum Carta Albă a Apărării, catalogul-cadru cu obiectivele de infrastructură teritorială importante pentru sistemul naţional de apărare sau raportul privind activitatea Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO.