„Astăzi (joi, n.r.) am promulgat legea pentru ratificarea acordului dintre România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice care s-a semnat la 13 septembrie 2011. Deci, din punct de vedere legal, activităţile de transformare şi adaptare precum şi activităţile de dotare cu rachete aeriene ale bazei de la Deveselu pot să înceapă„, a spus preşedintele, potrivit Mediafax.
Senatul a adoptat, la 6 decembrie, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România, document aprobat anterior şi de Camera Deputaţilor.
Toţi cei 90 de senatori prezenţi la şedinţă s-au pronunţat în favoarea acordului.
Senatorii şi-au însuşit raportul favorabil comun, fără amendamente, al comisiilor pentru apărare şi de politică externă. La şedinţa în care a fost votat acest Acord a asistat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, şi secretarul de stat, Bogdan Aurescu, cel care a condus echipa de negociere cu SUA. Adoptarea documentului a fost susţinută în plen de ministrul de Externe, Teodor Baconschi.
Baconschi i-a îndemnat pe parlamentari să voteze în favoarea proiectului de lege privind scutul antirachetă, explicând că „acordul este primul instrument juridic negociat în întregime şi încheiat de Statele Unite în cadrul noului concept privind apărarea împotriva rachetelor balistice lansat de către preşedintele SUA în septembrie 2009”.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în 16 noiembrie, cu 261 de voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” şi o abţinere, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România.
România şi SUA au semnat, la 13 septembrie, la nivel de miniştri de Externe, Acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România. Semnarea acordului a avut loc la un an şi jumătate de la începerea negocierilor. Ellen Tauscher a condus delegaţia americană pe durata negocierilor, echipa României fiind condusă de secretarul de stat Bogdan Aurescu.
Acordul încheiat de România şi SUA privind amplasarea elementelor scutului antirachetă la Deveselu a fost făcut public în 23 septembrie.