Băsescu: Autonomia pe criterii etnice nu poate exista. Noi nu umblăm cu degetul pe harta Ungariei

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat, marți, la Izvoru Mureșului, că autonomia pe criterii etnice "nu poate exista", iar proba că România nu acceptă un astfel de concept este refuzul de a recunoaște Kosovo "în pofida poziției tuturor marilor noștri aliați".
Romania TV
11 aug. 2015, 12:21
Băsescu: Autonomia pe criterii etnice nu poate exista. Noi nu umblăm cu degetul pe harta Ungariei

„Autonomia pe criterii etnice nu poate exista. Nu există un astfel de concept acceptabil pentru statul român. Și proba că România nu acceptă un astfel de concept este că România, în pofida poziției tuturor marilor noștri aliați, a refuzat să recunoască Kosovo. Exact din acest motiv. Și credeți-mă că nu e comod să-și menții poziția când aliații tăi sunt SUA, Germania, Franța, Italia și multe alte state mari.

Interesul național prevalează în fața prieteniilor și a alianțelor, iar noi am făcut un efort de explicare pentru că aici n-am lovi numai în interesul nostru național, am lovi și în interesele transnistrene.

Deocamdată, poziția oficială a Chișinăului este că nu se poate acorda autonomie pe criterii etnice. Ce s-ar întâmpla la Taraclia, la Comrad, în alte mici insulițe populate de minorități în Republica Moldova? Republica Moldova este un stat mic, cu o forță limitată. Nu putem tocmai noi, România, să creăm premise politice, de a se genera autonomii pe criterii etnice în Republica Moldova. Cu atât mai puțin în România”, a susținut Traian Băsescu, în cadrul lucrărilor Universității de Vară de la Izvoru Mureșului.

Citeşte şi: Băsescu: „Mulţi cred că România ar face o favoare Republicii Moldova dacă unirea s-ar produce. E GREŞIT!”

Referitor la declarațiile făcute de fostul șef al statului în urmă cu doi ani, tot la Izvoru Mureșului, când a spus că România trebuie să-și asume leadership-ul punerii la punct a Budapestei, Traian Băsescu a spus că, la nivel oficial, nu mai există declarații „agresive și indecente pentru relația dintre două state membre UE”, problema fiind lăsată, oficial sau nu, în seama extremiștilor maghiari, din România sau din Ungaria, scrie Agerpres.

„N-aș putea spune că, în momentul de față, Ungaria are o politică oficială agresivă. Singurul lucru care mai trebuie clarificat și trebuie scos din vocabularul oficial maghiar este cel legat de autonomia Ținutului Secuiesc. Eu cred că noi nu umblăm cu degetul pe harta Ungariei.

Pentru că am putea umbla de la frontieră până la Tisa, dar suntem decenți și bine crescuți. Și atunci o să-i invităm scris să nu ne mai spună cum să ne organizăm regiunile și cât de autonome să fie. (…) Deci, problema este de tupeu și nu văd, în modul cel mai serios, dacă o vor ține pe a lor cu autonomia Ținutului Secuiesc, nu văd de ce nu am vorbi de autonomia teritoriului dintre frontieră și Tisa. La contrapartidă”, a spus Traian Băsescu.

Legat de faptul că județele Harghita și Covasna nu sunt dezvoltate din punct de vedere economic, fostul șef al statului a spus că acest lucru are legătură cu faptul că administrațiile locale au aprobat, o vreme, instalarea firmelor maghiare, „crezând că maghiarii au bani și îi scot și pe urechi și pe nas și vin să-i aducă aici„, au blocat alți investitori care nu au fost maghiari și au creat politic incertitudine prin „această continuă afirmare a autonomiei teritoriale”, motiv pentru care firmele s-au oprit la frontiera celor două județe.

„Steagul autonomiei este unul care îi face reticenți pe investitori. De ce să vină până aici, unde pot avea probleme etnice, și să nu se oprească la Sibiu, la Brașov. Deci, acesta este motivul pentru care cele două județe rămân în urmă”, a declarat Băsescu.

Fostul președinte a mai spus că guvernul central a făcut eforturi „remarcabile” pentru dezvoltarea infrastructurii în zonă, dar partenerii Guvernului trebuie să fie administrațiile locale, care trebuie să termine cu lozinca autonomiei teritoriale — una „fără conținut, care doar incită, dar, din punct de vedere economic, alungă investitorii”.

În opinia fostului șeful al statului, dacă etnicii maghiari vor renunța la conceptul de autonomie, în câțiva ani va crește numărul investițiilor din Harghita și Covasna.

Întrebat despre lipsa finanțării pentru asociațiile românilor din Harghita, Covasna și Mureș, Traian Băsescu a spus că trebuie să se găsească o soluție, iar acest lucru nu a funcționat până acum întrucât la București nu s-a acceptat ideea că românii sunt minoritari pe teritoriul României, și a avansat ideea folosirii termenului de „inferior numeric”.

„Trebuie să găsesc formule de finanțare și a fundațiilor românești din Harghita și Covasna. Recunosc că, iată, e aproape un an de când mi-am terminat mandatul, dar nu am reușit să conving spectrul politic că ar trebui să generăm finanțări pentru minoritarii români, pentru că termenul folosit la București este că nu putem accepta ideea că românii sunt minoritari în România. Dar iată o formulă — inferior numeric, care ar putea fi utilizată și găsită o formulă de finanțare”, a conchis fostul șef al statului.

CITEŞTE ŞI Traian Băsescu: Interesul RUSIEI este să se apropie de gurile Dunării. UNGARIA a depăşit nişte limite

Traian Băsescu a mai declarat că România trebuie să aibă în continuare o politică externă orientată spre reciprocitate în ceea ce privește problematica minorităților, cu referire la situația românilor din jurul frontierelor țării.

„Ce se întâmplă în România legat de minorități, noi nu putem să spunem decât un singur lucru: România trebuie să continue să deruleze o politică externă orientată pe reciprocitate. Drepturile pe care le au minoritățile în România trebuie să-și găseaască un echivalent în comportamentul guvernelor din țările din jurul României”, susține fostul șef al statului.

Lucrările celei de-a XIII-a ediții a Universității de Vară a românilor de pretutindeni se desfășoară la Complexul Sportiv Național de la Izvoru Mureșului, la dezbateri fiind abordate teme de interes pentru românii din afara granițelor, dar și din România.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele