„Rusia nu mai este considerată partenerul nostru, pentru că Rusia a fost considerată, a avut statutul de partener al NATO, de partener al UE. Federaţia Rusă, pentru mulţi ani de acum înainte, va fi considerată o ameninţare la adresa statelor democratice prin comportamentul ei. Nu aş vrea să vă dau lista motivelor, că este lungă. Dar, pentru România, odată schimbată abordarea vizavi de Rusia, rămâne o altă realitate: România va rămâne, pentru mult timp, ţară de graniţă a NATO şi a UE. (…) O ţară de graniţă între Uniunea Europeană, NATO, pe de-o parte, şi Federaţia Rusă, pe de altă parte, trebuie să fie o ţară extrem de puternică şi asta au înţeles şi americanii, şi marile puteri europene”, a afirmat şeful statului la o emisiune B1 TV.
El a subliniat că ţările de graniţă trebuie consolidate şi că se vor face eforturi atât naţionale, cât şi din partea aliaţilor, în anii următori, notează Agerpres.
Citeşte şi România, PREGĂTIRI DE RĂZBOI. Anunţul a fost publicat în Monitorul Oficial
Preşedintele Băsescu a arătat că în mod categoric va fi o creştere a prezenţei militare NATO în România.
„Marele risc este dacă această ţară va fi coruptă, deci va fi o ţară în care să nu ai încredere, sau va fi o ţară în care să poţi avea încredere. Al doilea aspect este – nu aş spune, că nu vreau să fie greşit înţeles – moralul populaţiei. Trebuie să ai o naţiune viguroasă la frontieră, iar propaganda care distruge moralul unei populaţii este de natură de a-i afecta chiar securitatea naţională. Asta nu înseamnă ca nu trebuie criticată puterea. Trebuie criticată, dar nu propagandă distructivă”, a completat şeful statului.