Băsescu, către liderii USL: Invit la dezbatere civilizată. Discuţia despre referendum nu e scandal

Preşedintele Traian Băsescu a comentat, miercuri, declaraţiile liderilor USL care reacţie la anunţul său privind referendumul, şeful statului invitând la o dezbatere publică civilizată şi arătând că discuţia despre un referendum validat de CCR "nu e scandal".
Romania TV
12 iun. 2013, 13:08
Băsescu, către liderii USL: Invit la dezbatere civilizată. Discuţia despre referendum nu e scandal

„Contrar obiceiului, o să încerc o explicaţie pentru afirmaţiile pe care le-am auzit astăzi, şi anume legat de obiecţiunile mele cu privire la nerespectarea referendumului din noiembrie 2009. Ele au fost etichetate de lideri ai USL ca fiind scandal şi mahalagism”, a precizat Traian Băsescu, la începutul declaraţiei pe care o face la Aeroportul „Henri Coandă”, la plecarea la Bratislava la Summit-ul şefilor de stat din Europa Centrală, informează Mediafax.

Şeful statului a precizat că invitaţia sa este la o dezbatere civilizată, chiar dacă au puncte de vedere diferite.

„Sper ca dezbaterea publică să nu continue în aceşti termeni, pentru că discuţia despre democraţie, despre un referendum validat de CCR nu este scandal. Este obligaţia politicienilor responsabili să pună în aplicare rezultatele referendumului”, a continuat preşedintele.

El a subliniat necesitatea unui dialog care să se desfăşoare public, pentru că „românii trebuie să ştie ce li se pregăteşte din punct de vedere constituţional şi trebuie să ştie dacă votul lor validat de Curtea Constituţională are valoare sau nu are”.

„Eu cred că trebuie să aibă”, a completat Traian Băsescu.

Întrebat cum comentează demersul preşedintelui Traian Băsescu, care marţi seară a anunţat că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral, premierul Victor Ponta a răspuns că este vorba despre „un nou scandal”.

„Un nou scandal. Trebuie să mai şi muncim, că scandaluri am tot avut în ultimii ani. Ce vrea domnul preşedinte…e cetăţean, are dreptul, foarte bine. Noi vom îndemna cetăţenii să vină la referendum şi să voteze «Da», domnul Băsescu îşi va îndemna susţinătorii să vină să voteze «Nu». Tragem linie şi vedem dacă au fost mai multe răspunsuri de «Da» decât de «Nu»”, a spus Ponta, la finalul întâlnirii liderilor USL care a avut loc miercuri dimineaţă la Senat.

Liderul PSD a mai spus că este dreptul preşedintelui „să facă orice referendum doreşte”.

„Guvernul guvernează, nu dă din gură la televizor ce ar vrea şi ce nu ar vrea. Facem referendumuri câte vrea preşedintele, dar avem mult mai multe lucruri importante de făcut. Românii nu vor un nou scandal, iar domnul Băsescu nu o să reuşească să mă atragă într-un nou scandal”, a adăugat Victor Ponta.

La rândul său, liderul PNL Crin Antonescu a declarat, miercuri, răspunzând unei întrebări referitoare la afirmaţiile şefului statului, potrivit căruia viitorul preşedinte va rămâne pe post de „paiaţă” după revizuirea Constituţiei, că nu mai este dispus să discute toate elucubraţiile şi mahalagisme lui Băsescu.

Antonescu a spus că Traian Băsescu are declaraţii „deviante”.

„Nu mai sunt dispus să comentez toate elucubraţiile domnului Băsescu. Are declaraţii deviante, nu mă interesează. Sunt dispus să discut, o fac de câte ori aveţi disponibilitatea dumneavostră, despre atribuţiile preşedintelui, despre modificările Constituţiei în sensul acesta, despre sensul, semnificaţia, justificarea lor. Asta, da, discut. Mahalagismele, fie şi ale domnului Băsescu, nu le discut”, a spus Antonescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Palatul Cotroceni, că a demarat procedura declanşării unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral şi 300 de parlamentari.

Traian Băsescu a mai precizat că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.  

„Am demarat procedura declanşării unui nou referendum. Revizuirea Constituţiei nu s-a încheiat şi mai există şansa ca plenul Parlamentului să vină la respect faţă de poporul român. Mai există şansa ca Curtea Constituţională să respingă o lege care nu ţine cont de referendum. Am declanşat procedura şi voi emite decretul în funcţie de ce se întâmplă în Parlament şi la Curtea Constituţională. Voi da posibilitatea românilor să se pronunţe, din nou, dacă doresc Parlament unicameral şi cu 300 de parlamentari”, a explicat Băsescu.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Greșeala banală care a costat-o pe o familie de români 150 de euro în vacanță. “A mai pățit cineva așa ceva”
Capital.ro
Amendă de 825 lei dacă nu ai asta în mașină. Legea obligă toți șoferii din România
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Mare atenție! Au apărut primele cazuri de West Nile
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Vine o nouă minivacanță pentru români. Sunt mai multe zile libere ca în 2023
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Interzis pentru proprietarii de apartamente. Cei care stau la bloc trebuie să le desființeze
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Fraudă uriașă de peste 120 milioane de dolari în criptomonede investigată în România
MediaFlux
CREȘTE vârsta de PENSIONARE. GRAFICE din noua LEGE a pensiilor
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!