„De-a lungul celor 20 de ani de la înfiinţare, Curtea Constituţională nu a fost ferită de critici privind imparţialitatea sa, dar în pofida acestora, ea nu s-a înclinat în niciuna din părţi, punând pe cântarul justiţiei toate argumentele şi lăsând balanţa să arate, în condiţii de independenţă şi imparţialitate, unde este dreptatea constituţională”, a spus Băsescu, în deschiderea conferinţei internaţionale ”Controlul de constituţionalitate: tradiţie şi perspective”.
În discursul său, şeful statului a subliniat faptul că Legea fundamentală are un „rol cheie” în stabilitatea unui stat şi că jurisprudenţa Curţii Constituţionale a reprezentat pentru el un reper în ceea ce priveşte conduita de urmat.
„Cele peste 13 mii de decizii, hotărâri şi avize pronunţate au contribuit, în mod semnificativ, la evoluţia vieţii juridice, politice, economice, sociale şi, implicit, la modernizarea statului român. În calitate de preşedinte al României, jurisprudenţa Curţii a constituit pentru mine un reper în ceea ce priveşte conduita de urmat în înalta demnitate pe care o îndeplinesc. Principala menire a judecătorilor constituţionali se referă nu doar la interpretarea şi clasificarea normelor juridice, ci şi la asigurarea protecţiei statului de drept şi menţinerea echilibrului constituţional”, a afirmat preşedintele.
El s-a declarat convins că statutul de judecător al Curţii Constituţionale nu reprezintă o „misiune uşoară”.
„Îndeplinirea funcţiei implică o mare răspundere, dacă ne gândim la impactul deciziilor Curţii Constituţionale, în principal asupra autorităţilor publice ce asigură guvernarea statului şi în egală măsură asupra modului în care se înfăptuieşte justiţia, a modului în care este interpretată şi aplicată norma juridică de către instanţele judecătoreşti”, a completat Băsescu.