Preşedintele Traian Băsescu a apreciat că retragerea proiectului Roşia Montană din Parlament este o soluţie ideală în acest moment deoarece ar exista apoi timp pentru stabilirea unor lucruri esenţiale în acest caz, precum creşterea redevenţei
„Cred că cea mai bună soluţie este ca Guvernul să retragă proiectul din Parlament. Sunt lucruri ce trebuie stabilite prin lege, cum ar fi creşterea redevenţei, dar legea nu poate să cuprindă atribuţiuni care sunt ale Executivului. Această exploatare trebuie făcută în interiorul legislaţiei existente, cu creşterea redevenţei şi cu avizele instituţiilor abilitate. Este o achestiune de asumare şi respectare a statului de drept. Mâine-poimâine o să mergem la ICCJ să judece dacă e bun contractul. Facem din puterile statului un ghiveci. Ponta trebuie să renunţe la laşitate şi să mai renunţe la şmecherie. Mă întrebam dacă ar fi fost premier în momentul de vârf al crizei… Nu ştiu dacă o scoteam la capăt. Cum nu sunt de acord nici cu poziţia lui Antonescu ce a intrat în jocul că „votăm, nu votăm”. El ştie de acum că legea nu-i constituţională. Să-i spună lui Ponta: «Spune-i lui Şova să ia legea de la Parlament, să o lase la Guvern şi apoi să plece pentru că este un ministru profund incompetent»”, a spus Traian Băsescu.
CITEŞTE ŞI: Băsescu, despre Roşia Montană: Nu se poate atribui prin lege un contract
Şeful statului a apreciat că tensiunile sociale vor creşte tot mai mult dacă proiectul nu va fi retras din Parlament şi dacă zăcămintele de aur nu vor fi valorificate în interesul României şi al românilor: „Riscul este tensionarea la maxim a societăţii câtă vreme proiectul se află la Parlament. Ar fi un dezastru dacă ar fi declarată legea neconstituţională. Ce ar mai înţelege societatea? Ar trebui explicat de toate segmentele acestei exploatări. Mă uitam pe o situaţie la nivel european. Dacă privim la rezervele de aur din Europa, România are 4 zăcăminte de aur din primele 13. Important este să le valorifice în interesul ei. Indiferent cine exploatează resursele de aur să facă ca aurul să rămână în ţară până la ultimul gram. Avem o rezervă de 36 miliarde de euro. Nu ne opreşte nimeni să ne mărim rezerva de aur într-un mod extrem de convenabil. Când BNR ar achiziţiona aur ar face emisiune de lei. Primul cumpărător poate fi BNR prin emisiune de lei, nu prin taxe sau bani de la populaţie”.