Traian Băsescu acuză Tiraspolul de presiuni şi cere intervenţia misiunii OSCE în Moldova

Preşedintele Traian Băsescu solicită misiunii OSCE în Republica Moldova şi tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, urmare a "presiunilor administrative" făcute de Tiraspol.
Romania TV
14 ian. 2014, 11:08
Traian Băsescu acuză Tiraspolul de presiuni şi cere intervenţia misiunii OSCE în Moldova

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a luat act cu preocupare de presiunile administrative din partea autorităţilor separatiste din regiunea nistreană la care sunt supuse şcolile în limba română aflate sub administrarea autorităţilor Republicii Moldova. Domnul preşedinte Traian Băsescu consideră că acţiunile represive şi provocatoare împotriva cadrelor didactice, părinţilor şi copiilor care doresc să studieze în limba română sunt inacceptabile şi trădează încălcarea consistentă a drepturilor omului în regiunea separatistă”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Traian Băsescu solicită Misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în Republica Moldova  să intervină „pentru a asigura accesul tuturor elevilor, pe baza opţiunii făcută de părinţii lor, la învăţătură şi la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, cu atât mai mult cu cât aceasta este limbă de stat în Republica Moldova”.

Liceul cu predare în limba română „Lucian Blaga” din Tiraspol nu mai are acces la conturile sale bancare, potrivit publika.md. Acestea au fost blocate de către fiscul din regiunea transnistreană. Ca urmare, instituţia de învăţământ nu poate cumpăra produse alimentare pentru copii şi nici să plătească serviciile de întreţinere.

Potrivit directorului liceului „Lucian Blaga”, Ion Iovcev, activitatea instituţiei poate fi stopată în orice moment, asta deoarece liceulul nu dispune de bani pentru a achita serviciile. Iovcev mai spune că administraţia instituţiei nu a fost preîntâmpinată despre această decizie a Inspectoratului Fiscal din regiune.

Presiunile asupra şcolilor cu predare în limba ronână din regiunea transnistreană s-au intensificat acum două luni, când instituţiile au fost obligate să achite impozite în regiune.

Directorul liceului spune că blocarea conturilor bancare poate duce la sistarea activităţii instituţiei.

„Prin blocarea conturilor, noi nu putem să achităm facturile pentru energia electrică, pentru apă, chiria clădirii, pentru hrana copiilor. Dacă trece luna şi nu am achitat încep deconectările, internetul nu-l avem de acum. Avem pentru o săptămână cel mult telefonul „, a declarat directorul Liceului „Lucian Blaga”, Ion Iovcev.

Şi liceul „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol este supus presiunilor.

„Este un atac psihologic asupra colegilor mei şi asupra mea. Ei încearcă, caută soluţii să vadă ce o să le iasă, dar deocamdată nu au soluţii decât atacuri. Trebuie să rezistăm”, a menţionat directoarea Liceului „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi.

Ministerul Educaţiei i-a chemat pe directorii celor opt şcoli cu predare în limba română din stânga Nistrului. Într-un comunicat de presă, ministerul, dar şi Biroul pentru Reintegrare acuză Tiraspolul de exercitarea presiunilor şi obstrucţionarea procesului educaţional în instituţiile de învăţământ subordonate Chişinăului.

Experţii consideră că autorităţile ar trebui să reacţioneze ferm în astfel de situaţii.

„Scopul este de a tensiona situaţia. Guvernul de la Chişinău ar trebui să iniţieze o discuţie mai serioasă şi directă cu Federaţia Rusă. Ar trebui condiţionate anumite acţiuni ale Rusiei în stânga Nistrului”, a supus directorul Promo-Lex, Ion Manole.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...