Traian Băsescu subliniază în documentul citat că prelungirea unei situaţii de interimat la o instituţie „esenţială în cadrul democraţiei constituţionale” nu este justificată şi cere urgentarea demersurilor pentru numirea Avocatului Poporului.
„În temeiul Art. 80 alin. (2) din Constituția României, în calitate de Președinte al României și în virtutea atribuției constituționale de a veghea la buna funcționare a autorităților publice, vă solicit să demarați procedurile pentru numirea Avocatului Poporului, ținând cont de prevederile Art. 58 – 60 din Constituție, precum și de dispozițiile Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.
În contextul în care Avocatul Poporului este o instituţie esențială în cadrul democraţiei constituţionale, nu este justificată prelungirea unei situații de interimat ce afectează buna funcționare a mecanismului constituțional de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor fizice.
Totodată, importanța acestei instituții fundamentale a statului a fost subliniată în Rapoartele întocmite în cadrul Mecanismului de Cooperare și de Verificare, prin care s-a stabilit necesitatea ca Avocatul Poporului să dea dovadă de o autoritate necontestată, de integritate și independență, precum și de o abordare imparțială. Având în vedere faptul că Avocatul Poporului are un rol important în ceea ce privește protejarea echilibrului instituțional, aceste criterii se impun a fi luate în considerare la numirea pe care o veți face”, notează preşedintele Băsescu în scrisoarea adresată preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Pe 19 decembrie 2013, Anastasiu Crişu a demisionat din funcţia de Avocat al Poporului, iar Parlamentul a luat act de aceasta pe 20 decembrie şi a decis, cu 361 de voturi „pentru” şi 25 „împotrivă”, ca Ecaterina Teodorescu, unul dintre adjuncţii acestuia, să asigure conducerea acestei instituţii ca interimar.