Articolul I pct. 38 al legii transmisă spre promulgare prevede modificarea alineatului (2) al Articolului 375 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, după cum urmează: „Având în vedere natura profesiei de medic şi obligaţiile fundamentale ale medicului faţă de pacientul său, medicul nu este funcţionar public şi nu poate fi asimilat acestuia.”
Prevederea nu exista în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, fiind introdusă ulterior în Parlament. Prin această modificare a Legii nr. 95/2006 medicii nu mai pot fi asimilaţi în categoria funcţionarilor publici în sensul legii penale, care consideră funcţionar public, potrivit Articolului 175 alineat (2) din Codul Penal, orice persoană „care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public”.
Potrivit preşedintelui, astfel este diminuată răspunderea penală a medicilor corupţi. În motivarea cererii de reexaminare se arată că această prevedere este neconstituţională, întrucât nimeni nu poate fi mai presus de lege. „Dacă asemenea fapte nu ar fi descurajate prin mijloacele dreptului penal, valorile fundamentale, ocrotite de Codul Penal, valori de rang constituţional, precum statul de drept, democraţia, respectarea Constituţiei şi a legilor, care sunt consacrate, prin Articolul 1 alin. (3) şi (5) din Legea fundamentală, printre valorile supreme, ar fi încălcate”, se arată în cerererea de reexaminare.
Traian Băsescu aminteşte cât de mari sunt prejudiciile aduse unei societăţi de un grad ridicat de corupţie. „De aceea, politica penală a statului trebuie să fie aceea de a intensifica eforturile în scopul adoptării unor acte normative în materia combaterii corupţiei, care, printre altele, să prevadă incriminarea coordonată a tuturor infracţiunilor de corupţie, nu de a submina aceste eforturi prin scutirea ori diminuarea răspunderii penale a anumitor categorii socio-profesionale”, susţine şeful statului.
Nu în ultimul rând acesta aminteşte că legea care i-a fost trimisă spre pormulgare contravine obligaţiilor pe care România şi le-a asumat faţă de Comisia Europeană prin Programul naţional de reformă al României pentru anul 2014.