Băsescu cere reexaminarea Legii privind cooperarea Parlament-Guvern în domeniul afacerilor europene

Preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene.
Filip Stan
26 apr. 2013, 14:34
Băsescu cere reexaminarea Legii privind cooperarea Parlament-Guvern în domeniul afacerilor europene

În cererea de reexaminare se arată că în forma legii adoptată iniţial de Senat, în calitate de Cameră decizională, în data de 21 iunie 2012, Curtea Constituţională s-a pronunţat prin Decizia nr. 784 din 26 septembrie 2012 asupra sesizării de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Art. 2 lit. e), Art. 3, Art. 18 şi Art. 19 din Legea privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene şi a constatat că sunt neconstituţionale prevederile Art. 3, Art. 18 şi Art. 19.

După reluarea procedurii legislative s-au operat unele modificări în vederea punerii în acord a legii cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 784/2012, Senatul, în calitate de Cameră decizională, în data de 15 aprilie 2013, adoptând legea aflată la promulgare.

Apreciem că Legea privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, în forma primită spre promulgare, conservă soluţiile legislative constatate neconstituţionale prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 784/2012„, se arată în documentul citat de agenţia Mediafax.

Preşedintele consideră că, potrivit noilor prevederi din legea trimisă la promulgare, art. 18 alin. (4) poate fi interpretat în sensul existenţei a două mandate necorelate între ele, unul al Guvernului, ce poate fi cenzurat de către Parlament şi altul al Preşedintelui României, încredinţat Guvernului.

În acest sens, considerăm că se impune eliminarea din textul legii a mandatului propus de Guvern şi amendat de Parlament, având în vedere regulile impuse de jurisprudenţa Curţii Constituţionale prin care s-a statuat că numai Preşedintele României poate să mandateze Guvernul în domeniul politicii externe„, se arată în cererea de reexaminare.

În ceea ce priveşte articolul 3, preşedintele menţionează că în forma actuală a acestuia, Parlamentul urmează să adopte „rezoluţii”. El arată însă că acestea nu se regăsesc în textul constituţional indicat de Curtea Constituţională, respectiv art. 67 din legea fundamentală. „Considerăm că înlocuirea «opiniei» cu «rezoluţie», în condiţiile în care acest din urmă termen nu apare în enumerarea de la art. 67 din Constituţie, nu înlătură situaţia de neconstituţionalitate”, se arată în solicitare.

În document se aminteşte că, prin decizia 1018/2010, Curtea Constituţională a statuat că „adoptarea de către legiuitor a unor norme contrare celor hotărâte printr-o decizie a Curţii Constituţionale, prin care se tinde la păstrarea soluţiilor legislative afectate de vicii de neconstituţionalitate, încalcă Legea fundamentală. Or, într-un stat de drept, astfel cum este proclamată România în Art. 1 Alin. (3) din Constituţie, autorităţile publice nu se bucură de nicio autonomie în raport cu dreptul, Constituţia stabilind în Art. 16 Alin. (2) că nimeni nu este mai presus de lege, iar, în Art. 1 Alin. (5), că respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”.

Totodată, Curtea Constituţională a statuat, prin Decizia 738/2012, că „forţa obligatorie a actelor jurisdicţionale, deci şi a deciziilor Curţii Constituţionale, se ataşează nu numai dispozitivului, ci şi considerentelor pe care se sprijină acesta. Aşadar, atât considerentele, cât şi dispozitivul deciziilor Curţii Constituţionale sunt general obligatorii, potrivit dispoziţiilor Art. 147 Alin. (4) din Constituţie, şi se impun cu aceeaşi forţă tuturor subiectelor de drept”.

Faţă de argumentele expuse, considerăm că Legea privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene trebuie pusă în acord cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 784/2012, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 701/2012, în ceea ce priveşte procesul de elaborare şi adoptare a mandatelor, precum şi în ceea ce priveşte actele emise de către Parlament, în exercitarea atribuţiilor prevăzute de această lege„, se arată în cererea de reexaminare.

Pe de altă parte, referitor la art. 2 lit. k), în forma legii aflată la promulgare, preşedintele Băsescu apreciază utilă adăugarea principiului proporţionalităţii, alături de cel al subsidiarităţii, în ceea ce priveşte analiza efectuată de Parlament asupra proiectelor de acte normative europene, având în vedere Protocolul nr. 2 privind aplicarea principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană şi, respectiv, Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

„Având în vedere aspectele semnalate, precum şi competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii trimise spre promulgare, urmând ca Parlamentul să decidă asupra acesteia”, se arată în finalul documentului.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Tichetele care se anulează în 30 de zile. Românii care trebuie să se grăbească
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Nadia Comăneci marchează 48 de ani de la primul 10 perfect din istoria gimnasticii olimpice
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'