„Avem datoria să găsim soluţii pentru ca, undeva în jurul datei de 1 iunie, să reîntregim salariile bugetarilor, chiar dacă, în luna ianuarie, am avut un excedent faţă de veniturile planificate în buget, iar în luna februarie am avut un minus de două ori mai mare decât excedentul din ianuarie. Sunt convins că majoritatea parlamentară şi de ce nu şi opoziţia vor putea găsi resurse ca, la sfîrşitul mandatului, să le puteţi spune bugetarilor că au salariile întregi. Veţi avea tot suportul meu dacă talentul dumneavoastră şi al Guvernului va fi pe măsura momentului şi nevoii de a restabili veniturile bugetarilor””, a declarat Băsescu.
Potrivit economica.net, pentru a se recupera integral pierderea din 2010, salariile angajaţilor din sectorul bugetar ar trebui să crească cu circa 16%.
Iunie este luna în care ar trebui să aibă loc alegerile locale. În ultimele luni reprezentanţi ai coaliţiei de guvernământ au declarat că în această primăvară ar fi posibile „creşteri prudente” ale salariilor, de 3-5 la sută.
La jumătatea lui 2012, salariile bugetarilor au fost tăiate cu 25%. O parte din tăiere a fost recuperată anul trecut, când salariile au crescut cu 15%.
„Aici e locul de dezbatere a problemelor politice şi a celor administrative care ţin de Parlamentul României (…) Dacă avem un garant real al democraţiei în România, acesta este Parlamentul. Oricât l-am critica, în situaţii de derapaj el vine şi le corectează (…) Nu este cea mai bună soluţie să subminezi cea mai importantã instituţie a statului român”, a spus preşedintele.
El a arătat că regretă „în modul cel mai sincer” că Opoziţia lipseşte miercuri din Parlament, la fel ca la toate discursurile sale.
Pe de altă parte, şeful statului a arătat că trebuie găsite soluţii pentru ca salariile bugetarilor să fie reîntregite de la 1 iunie.
Nu în ultimul rând, şeful statului a cerut din nou respectarea rezultatelor referendumului din 2009, respectiv trecerea la Parlament unicameral cu 300 de membri şi trecerea la votul uninominal pur.