Băsescu cere RENUNŢAREA la acciza pe carburanţi. Ponta: Să-şi termine mandatul fără a ne mai da lecţii

Preşedintele Traian Băsescu i-a solicitat luni, premierului Ponta să renunţe la accizarea suplimentară a carburanţilor şi că accizarea poate fi evitată prin reducerea cheltuielilor acolo unde nu sunt necesare. Premierul Victor Ponta a comentat solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, recomandându-i şefului statului să îşi termine mandatul fără a mai oferi lecţii Guvernului.
Romania TV
31 mart. 2014, 12:35
Băsescu cere RENUNŢAREA la acciza pe carburanţi. Ponta: Să-şi termine mandatul fără a ne mai da lecţii

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis premierului Victor Ponta o scrisoare prin care îi cere acestuia să renunţe la creşterea accizei la carburanţi, începând cu 1 aprilie 2014, „având în vedere efectele negative majore pe care o astfel de măsură le poate avea asupra mediului economic, dar și asupra românilor”.

Băsescu a declarat luni, la Palatul Cotroceni, că adăugarea a 42 de bani la fiecare litru de benzină şi motorină poate fi evitată prin reducerea cheltuielilor acolo unde nu sunt necesare. Şeful statului a mai spus că nu i-a trimis scrisori lui Emil Boc pentru că introducerea accizei era prevăzută în tratat de aderare la UE.

„Despre creşterea accizei la combustibil, înţeleg că domnul Ponta îmi reproşează că nu i-am scris şi domnului Emil Boc. Nu i-am scris pentru că România are un tratat de aderare la UE. La pagina 156 în tratatul de aderare se găseşte punctul 4A care spune că România va introduce acciza de 359 la mia de litri de benzină până la 1 ianuarie 2011. Eu îmi asum parteneriatul cu guvernul Emil Boc, şi cele bune şi cele rele”, a declarat preşedintele Traian Băsescu. 

În opinia şefului statului, „cea mai bună soluţie este renunţarea în ultimul moment la această acciză”.

„Ajung cele 35 de taxe noi introduse de Ponta. Este inadmisibil şi economic şi moral ceea ce face Victor Viorel Ponta. Îmi permit să-l rog, să-i cer încă o dată să nu introducă această acciză. Dacă Ponta nu înţelege de unde poate reduce cheltuieli, eu sunt gata să îi arăt în 30 de minute de unde poate face asta fără să afecteze deloc funcţionarea instituţiilor”, a mai spus Băsescu, la Palatul Cotroceni.

În acest context, Victor Ponta a reamintit faptul că în perioada guvernării Boc s-a înregistrat o creştere a preţurilor, fapt care a determinat o ‘catastrofă economică’.

„După ce pe mandatul domnului Boc şi al domnului Băsescu preţurile au crescut şi ne-au adus în catastrofă bugetară şi economică, cred că preşedintele trebuie să îşi termine mandatul fără a ne mai da de fiecare dată lecţii despre cum să facem cum a făcut el”, a spus Ponta, luni, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

Totodată, premierul a explicat că numai transportatorii rutieri licenţiaţi care dispun de autovehicule cu masa de 7,5 tone vor beneficia de măsura de returnare a patru eurocenţi din acciza pe carburant.

„Reglementarea europeană este de 7,5 tone. Este un sistem european pe care îl aplică şase ţări europene şi pe care l-am solicitat şi noi pentru cei care au licenţă de transport. În acest fel, pe de-o parte îi sprijinim pentru ca 4 cenţi să îi primească înapoi şi, în al doilea rând, pe cei care cumpără carburant fără facturi îi scoatem cât mai mult în afară”, a mai spus acesta.

În ceea ce-i priveşte pe cetăţenii, Ponta a explicat că, deşi aceştia vor trebui să plătească cu şapte eurocenţi mai mult pe litru de carburant, costul suplimentar va fi reflectat în noi autostrăzi.

„Pentru omul simplu, care face plinul în fiecare zi (…), ideea este că, dacă vom avea autostrăzi, în loc să mai faci de la Cluj şapte ore la Bucureşti, faci patru şi atunci consumi mai puţin carburant, te duci mai rar cu maşina la reparat şi cel mai important este că în loc să avem atâtea mii de oameni care mor pe şosele din cauza TIR-urilor, cu siguranţă numărul de accidente va scădea. Asta trebuia să facem demult, de pe vremea cu ‘aici sunt banii dvs.’, când se luau banii dar nu se făcea nimic cu ei. De data asta facem autostrăzi. (…) Toţi banii pe care statul îi încasează din acciză merg în bugetul de stat şi de acolo sunt repartizaţi către ordonatorii principali, secundari şi terţiari de credite. Un coordonator fundamental este CNADNR-ul, care se ocupă de construcţia de autostrăzi”, a conchis Ponta.

Spynews
Răsturnare de situație în cazul crimei din Brăila! Ce s-ar fi întâmplat în cabinet
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Orașul care a devenit prea scump chiar și pentru milionari. Deși au averi mari, nu-și mai permit să-și cumpere apartamente și case aici
Capital.ro
Perfect legal pentru proprietarii de teren. Nu ții cont de vecini. E scris în lege
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Cât costă un mic dejun la Eforie Nord, în plin sezon estival. Pentru o banală omletă cu șuncă plătești 30 lei
Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Evz.ro
Surpriza de la pompă. Cât costă un litru de benzină și de motorină
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce a apărut pe contul de Facebook al Adrianei Bahmuțeanu la câteva zile după vestea divorțului de George Restivan! Mesajele care i-au pus pe toți pe gânduri
Capital.ro
Se dau bani de la stat direct pe card. Cerere până pe 31 iulie. Ce obligație ai pentru 5 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
Evgheni Serebriakov, acuzat de atentatul cu mașină-capcană de la Moscova, a cooperat cu serviciile speciale ucrainene
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!