„S-a încercat diminuarea importanţei comunicatului Departamentului de Stat. Vreau să ştiţi că această poziţie este poziţia oficială a SUA, de la preşedintele Trump, până la orice demnitar al statului american. (..) El (n.r. comunicatul de presă) este expresia neîncrederii şi cine crede că Departamentul de Stat este o instituţie fără memorie instituţională, se înşală. La Departamentul de Stat se ştie că o comisie specială nu este în firea funcţionării Parlamentului şi când la conducerea comisiei speciale care discută legile justiţiei îl pui pe domnul Iordache, care şi-a făcut o formidabilă etichetă în februarie, nu are cum să nu apară neîncrederea din nou. De aceea, din aceste motive, vreau să atenţionez: comunicatul Departamentului de Stat trebuie luat foarte în serios, pentru că exprimă neîncredere şi, doi, resping ideea că poziţia celor doi şefi de Camere este şi poziţia mea sau a PMP”, a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax.
PMP a părăsit, miercuri, şedinţa de plen a Senatului, în semn de protest faţă de respingerea propunerii Opoziţiei de a se introduce pe ordinea de zi o dezbatere privind declaraţia comună semnată în numele Parlamentului de preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.
Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au semnat, marţi, o poziţie comună faţă de comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA, transmiţând că dezbaterile, deciziile şi voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului şi nu pot face obiectul niciunei forme de presiune.
Statele Unite au anunţat, luni seara, că îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială, avertizând că măsurile riscă să afecteze acţiunile de combatere a corupţiei şi independenţa justiţiei din România.