„A fost unul din obiectivele pe care le-am dat instituţiilor în cadrul CSAT: recuperarea acestor domni care au făcut boacănele pe aici şi au plecat prin străinătate. A venit Naor înapoi, cel implicat în traficul cu armament, a venit Necolaiciuc, cu calea ferată, a venit Popa din Indonezia şi dacă mai avem unul condamnat şi pe care nu reuşim să-l aducem în ţară este Omar Hayssam„, a spus Băsescu, la RRA.
El a amintit că în urma vizitei preşedintelui Bashar al-Assad la Bucureşti, în toamna anului trecut, a fost parafat un tratat de extrădare cu Siria.
Potrivit preşedintelui Băsescu, acesta este un document necesar pentru aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, în condiţiile în care legislaţia Siriei prevede imposibilitatea extrădării persoanelor care au cetăţenia siriană.
„Siria are în legislaţia ei imposibilitatea de a extrăda un cetăţean sirian. Omar Hayssam are dublă cetăţenie – cetăţenie siriană şi este şi cetăţean român. V-aş aduce aminte că circula cu preşedinţii României, cu unul din preşedinţii României, era pe listele de candidaţi ai unui partid aflat acum în opoziţie. Deci, am parafat acordul de extrădare care să facă o excepţie – dacă are şi cetăţenia altui stat, nu neapărat română, să poată fi extrădat şi către statul de a doua cetăţenie„, a explicat Băsescu.
Preşedintele a criticat faptul că ratificarea documentului este blocată la Comisia de politică externă a Senatului, apreciind că este vorba despre un „blocaj politic” al cărui autor este Titus Corlăţean.
„Din păcate, la Comisia de politică externă din Senat, domnul Titus Corlăţean consideră că situaţia politică din Siria nu face fezabilă avizarea acestui acord. Sigur, pot să înţeleg în toate felurile explicaţia pe care o dă pentru blocarea acestui acord, dar nu pot să nu observ că, fiind interese extraordinar de mari ale celor care guvernau când domnul Omar Hayssam mergea cu avionul cu preşedintele ţării, se pare că este un blocaj politic. Şi asta e mai rea decât corupţia lui Sorin Apostu de la Cluj„, a spus preşedintele.
„Cât timp nu avem ratificat acest acord, nu putem cere Siriei să ni-l predea pe Omar Hayssam, care după informaţiile noastre încă este în puşcărie în Siria„, a mai spus Băsescu.
Ratificarea acordurilor cu Siria privind extrădarea şi transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate este blocată la Comisia de politică externă a Senatului.
Preşedintele comisiei, Titus Corlăţean, a declarat, în 1 septembrie, că la nivelul Comisiei de politică externă a fost îngheţată procedura de ratificare a unor acorduri cu un stat care „a recurs şi recurge la acţiuni de reprimare violentă a propriei populaţii„.
Titus Corlăţean nu a nominalizat statul la care se referă, însă surse politice au precizat pentru MEDIAFAX că este vorba despre acordurile semnate în noiembrie 2010 la Bucureşti, cu ocazia vizitei preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad.