Fostul preşedinte susţine că în acest moment se îndeplinesc condiţiile care în trecut au dus la declanşarea celui de-ai Doilea Război Mondial. Băsescu desfiinţează abordarea şefului Comisiei Europene.
„Pe mine m-a contrariat declaraţia lui Jean-Claude Juncker (…) în care pur şi simplu spunea: «trebuie să ne apropiem de Rusia şi să nu-i lăsăm pe americani să facă jocurile în Europa». Da, dar Europa nu-şi poate garanta singură securitatea. Ori acest mesaj înseamnă să cedăm Rusiei tot ce vrea, ca să stăm liniştiţi. Păi, îmi pare rău, dar această abordare a dus şi la cel de-al Doilea Război Mondial, prin cedări succesive”, a declarat Traian Băsescu.
„Cred că ceva se întâmplă la Bruxelles, iar România nu participă la ceea ce se întâmplă, din păcate. România este puţin în afară şi neaducerea în dezbatere publică a marilor subiecte este o mare greşeală”, a mai spus fostul şef de stat.
Juncker în Germania: UE să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Rusia, să nu lase SUA să „dicteze”
Occidentalii trebuie „să trateze Rusia corect” și să îi vorbească de la egal la egal, a estimat joi președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, criticându-l pe președintele american, Barack Obama, pentru că a afirmat despre Rusia că este o putere regională, relatează AFP.
„Trebuie, o spun deschis, să îi tratăm pe ruși corect. Știu din discuțiile mele cu (președintele rus Vladimir) Putin că nu acceptă fraze ca atunci când Barack Obama a spus că Rusia este o putere regională. Ce vrea să însemne asta? Nu vorbim astfel Rusiei!”, a declarat el cu prilejul unei dezbateri organizate la Passau, în sudul Germaniei.
„Rusia vrea să fie tratată de la egal la egal și aici rușii au dreptate”, a spus el. „Nu trebuie alungați din fața scenei, pentru că, așa cum am văzut, fac să se vorbească repede despre ei”, a ținut să sublinieze președintele Comisiei Europene.
Cu toate acestea, Jean-Claude Juncker a afirmat, de asemenea, că Rusia trebuie „să facă progrese masive”. „Modul în care a acționat în afacerea Crimeii, în afacerea Ucrainei de Est, asta nu merge”, a adăugat el.
Europenii și americanii au impus sancțiuni Rusiei din cauza sprijinului acordat separatiștilor din estul Ucrainei și a anexării Crimeii la începutul lui 2014.
De asemenea, occidentalii sunt foarte critici în ce privește intervenția militară rusă în conflictul sirian, acuzând Moscova că susține regimul condus de Bashar Al-Assad, în loc să lupte împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.