„Eu îmi fac datoria morală, ca preşedinte, văzând că pe spinarea românilor se acumulează în bugetul de stat bani pentru clientela politică, dar nu voi putea decât să am acţiunile legale: trimis bugetul înapoi în Parlament şi eventual, dacă vor fi situaţii de neconstituţionalitate, să îl atac şi la CC. Dar atât. Eu nu pot impune prin alte mijloace şi să renunţe la OUG prin care a modificat Codul Fiscal, sau, după trimiterea înapoi în Parlament a bugetului, dacă va fi votat în aceceaşi formă, sunt obligat să îl promulg, în cazul în care nu îl atac şi la Curtea Constituţională”, a spus şeful statului.
Preşedintele a explicat că cert este faptul că, indiferent ce măsuri va lua, de la 1 ianuarie, se vor plăti şi salariile şi pensiile.
„România nu va rămâne fără buget, ci execută bugetul anului trecut„, a mai spus şeful statului.
Traian Băsescu a mai menţionat: „Dacă, să presupunem, bugetul nu ar fi gata, şi Guvernul are nevoie de asistenţă, pot să îi învăţ cum să facă să plătească şi indexările, şi creşterea salariului minim, şi banii pentru dascăli şi creşterea venitului minim garantat şi creşterea indemnizaţiei pentru medici rezidenţi”.
Şeful statului a afirmat, în declaraţia de presă susţinută după întâlnirea de la Palatul Cotroceni, că punctul de vedere al lui Victor Ponta a rămas „inflexibil”, respectiv că va fi introdusă taxa suplimentară la combustibili.
Anterior afirmaţiei lui Băsescu, premierul Victor Ponta a declarat că preşedintele nu şi-a schimbat poziţia faţă de proiectul de buget, care a fost extrem de „inflexibilă”, iar singura rugăminte a Guvernului a fost, în aceste condiţii, să nu tergiverseze excesiv de mult aprobarea bugetului.
„Președintele Băsescu va respinge legea, va sesiza CC, rugămintea mea a fost să le facă într-un termen rezonabil, să avem bugetul la 1 ianuarie, nu mi-a garantat nici că da, nici că nu”, a spus premierul, pe holul Parlamentului.
VEZI SI:
Băsescu: Acciza la benzină aduce 2,3 miliarde lei. Putem anula acciza, avem de unde lua aceşti bani