Băsescu: Dacă se reduce CAS, România pierde acordurile cu FMI şi UE. Ponta, Iohannis şi Blaga, IRESPONSABILI

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că reducerea CAS nu face decât să accelereze intrarea României în criză. Mai mult, şeful statului avertizează că în cazul în care CAS la angajatori va fi redus, România va pierde acordurile cu FMI şi Comisia Europeană.  
Romania TV
14 aug. 2014, 15:32
Băsescu: Dacă se reduce CAS, România pierde acordurile cu FMI şi UE. Ponta, Iohannis şi Blaga, IRESPONSABILI

Reducerea CAS va crea un gol de resurse mult prea mare în raport cu celelalte obligaţii asumate şi ar putea duce la pierderea acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Uniunea Europeană, a susţinut joi preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu a mai spus că atât premierul Victor Ponta, cât şi preşedinţii PNL şi PDL, Klaus Iohannis şi, respectiv, Vasile Blaga, sunt la fel de mincinoşi şi iresponsabili, şeful statului susţinând că social-democraţii, liberalii şi democrat-liberalii îi mint pe români pe tema reducerii CAS pentru a obţine avantaje în campania electorală.

„Eu le-aş spune la toţi USL pentru că asta sunt, Ponta cu liberalii şi PDL sunt USL. PNL face politica pe care au făcut-o alături de PSD. Vor să facă campanie electorală pe tema CAS-ului în condiţia în care România nu poate face acest lucru, nu avem resurse. Vor să-i amăgească pe cei din companii, reducerea CAS nu face decât să accelereze intrarea în criză pentru deficitul de la fondul de pensii”, a declarat preşedintele ţării.

Alianţa Creştin Liberală (ACL) a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru adoptarea legii privind reducerea CAS de la 1 octombrie.

‘Ne-am convins că nici Victor Ponta, nici Traian Băsescu nu doresc reducerea CAS. PSD nu a susţinut o sesiune extraordinară iar Ponta a înaintat acest proiect numai din motive de natură electorală. Dacă premierul ar fi dorit adoptarea acestei măsuri, ar fi propus adoptarea legii din 1 ianuarie 2013, ar fi putut să o introducă de la 1 iulie 2014, aşa cum s-a angajat alături de noi că o va face. Dacă şi-ar fi dorit adoptarea acestui proiect, nu ar fi trecut în el un articol care nu a mai apărut niciodată în nicio lege privitor la nivelul taxelor şi impozitelor, articolul în care se spune că această măsură se aplică numai dacă nu este afectat deficitul bugetar convenit cu FMI. Niciodată nivelul taxelor şi impozitelor nu a fost în legătură cu deficitul bugetar, iar acest lucru ne arată că de fapt Victor Ponta nu doreşte cu adevărat reducerea contribuţiilor sociale’, a declarat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele Traian Băsescu anunţa, în 24 iulie, că reducerea CAS este o măsură bună, pe care o susţine, dar că a trimis textul Parlamentului pentru reexaminare deoarece are rezerve faţă de sustenabilitatea acestei măsuri.

În context, premierul Victor Ponta a declarat că şeful statului poate întârzia promulgarea legii privind reducerea CAS cel târziu până la 1 ianuarie 2015, în condiţiile în care acesta ar sesiza şi Curtea Constituţională după ce actul normativ va fi revotat în Parlament. 

Şi ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, susţine reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, dar nu poate spune exact când se va aplica, având în vedere circuitul legislativ, iar despre un eventual gol de 5 miliarde de lei lăsat în buget de această măsură oficialul afirmă că este valabil doar dacă niciun om nu va fi angajat ca urmare a acestei măsuri sau niciun leu rămas la angajator nu ar fi investit. 

‘Eu sunt pentru reducerea impozitelor. (…) Veniturile din CAS în PIB nu au avut de suferit în anii în care CAS a fost redus. Motivul este acela că nivelul de impozitare este mult prea mare, peste acest nivel angajatorii nu mai angajează în mod legal. Au fost discuţii cum se acoperă măreţul gol de 5 miliarde de lei. Să fim foarte clari, acea gaură de 5 miliarde de care s-a discutat nu are cum să fie de 5 miliarde, decât dacă niciun angajator nu angajează pe nimeni în plus, dacă niciun angajator nu foloseşte banii pe care îi are în plus să creeze investiţii, dacă acel angajator ia acei bani în plus şi îi pune la saltea. Da, în cazul acesta, vom avea o gaură de 5 miliarde, dar nu va fi atât, va fi mult mai puţin pentru că există efecte pozitive în economie’, a declarat vineri ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, în cadrul unei conferinţe de profil. 

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Subprefectul de Călărași, în imagini greu de privit. Deputatul social democrat a demisionat. Update
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Virgil Popescu: Nu Există Risc de Blackout în România
MediaFlux
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! Schimbări majore de PLAN
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'