„Prima afectată este imaginea premierului pentru că nu poţi să spui despre Monica Macovei care are o reputaţie excepţională în Parlamentul European că este un om plătit din altă parte. Probabil, premierul are impresia că e la fel cum e cu Fenechiu. Macovei nu este un om care să fie condus de nimeni”, a declarat, marţi, preşedintele României.
Şeful statului a spus că asemenea acuze grave nu pot fi aduse fără probe. „Pe domnul Tökes nu-l cunosc, cred că l-am văzut de vreo două ori în viaţa mea, dar pentru amândoi atacul este nejustificat pentru că nu poţi să faci astfel de afirmaţii fără probe. Este jenantă declaraţia despre Monica Macovei”, a apreciat şeful statului.
Premierul Victor Ponta a răspuns, luni, atacurilor lui Laszlo Tokes, el acuzându-l pe acesta de limbaj horthyst şi de faptul că, împreună cu Monica Macovei, reprezintă de 20 de ani interese antiromâneşti.
„Eu văd atacurile domnului Laszlo Tokes şi mă bucur pentru că domnul Tokes, ca şi doamna Monica Macovei, au reprezentat în ultimii 20 de ani interesele străine îndreptate împotriva României. Atacurile lui Tokes împotriva stabilităţii României şi a reprezentanţilor legitimi ai minorităţii maghiare, anume UDMR, au legătură cu faptul că de ani de zile Tokes şi Macovei sunt reprezentanţii intereselor antiromâneşti”, a spus Ponta, potrivit agenţiei Mediafax.
El a susţinut că Tokes şi Macovei sunt finanţaţi şi sunt reprezentanţi ai celor care vor ca România să fie o ţară instabilă şi ai celor care vor ca România să fie atacată din toate părţile.
„Dincolo de aceste atacuri, domnul Tokes are un limbaj horthyst. Eu vreau să spun că minoritatea maghiară din România e extrem de importantă, are exact aceleaşi drepturi ca şi românii, şi că singurii reprezentaţi legitimi sunt UDMR, pentru că au fost votaţi, în timp ce pe partidului domnului Tokes nu l-a votat nimeni, probabil Budapesta, dar maghiarii din România nu l-au votat”, a spus Ponta.
Preşedintele CNMT, Laszlo Tokes, a declarat că Nicolae Ceauşescu a fost „mai generos” decât Victor Ponta, deoarece a permis „o oarecare autonomie a maghiarilor”, în timp ce premierul nu permite constituirea unei regiuni care să corespundă cu Ţinutul Secuiesc.
„Ce se întâmplă în prezent ne aduce aminte de fosta dictatură ceauşistă, de antimaghiarismul agresiv verbal, de exemplu şi noua încercare de reorganizare administrativ-teritorială a ţării. Dar Ceauşescu a fost mai generos că a ţinut împreună judeţele maghiare secuieşti. De data aceasta se face o încercare de dezbinare a judeţelor maghiare. În vremea comunistă încă exista o oarecare autonomie a maghiarilor în chipul judeţului autonom Mureş, ori noi putem vorbi de o agresiune simbolică de care vorbea şi secretarul de stat Nemeth Zsolt faţă de steagurile secuieşti ori neamestecul în treburile interne ale ţării”, a spus Tokes.