Băsescu, demis cu majoritatea voturilor exprimate de 50% plus 1 din românii înscrişi pe liste

Preşedintele interimar Crin Antonescu a anunţat, luni, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, că a decis să promulge Legea de modificare a Legii Referendumului în forma în care respectivul act normativ a fost votat de Parlament şi aprobat de Curtea Constituţională. Astfel, referendumul va avea loc într-o singură zi - 29 iulie, între orele 08.00 şi 20.00, cu posibilitate de prelungire a programului. Potrivit legii, preşedintele suspendat Traian Băsescu va putea fi demis majoritatea voturilor exprimate de 50% plus unu din cetăţenii cu drept de vot.
Romania TV
16 iul. 2012, 15:52
Băsescu, demis cu majoritatea voturilor exprimate de 50% plus 1 din românii înscrişi pe liste

„Am decis să promulg legea de modificare a Legii referendumului aşa cum a fost ea votată de Parlamentul României, aşa cum a trecut prin Curtea Constituţională”, a declarat Antonescu.

Preşedintele interimar a arătat totodată că, în opinia sa, instituirea unui cvorum de participare la referendum este neconformă cu bunele practici în materie electorală.

Personal, am rezerve faţă de faptul că această formulă încalcă sau ignoră tocmai recomandările Comisiei de la Veneţia în această materie, recomandări care de atâtea ori au fost luate în calcul şi respectate„, a menţionat Antonescu.

Crin Antonescu şi-a argumentat faptul că a promulgat legea prin faptul că a „socotit că e mai puţin important” punctul său de vedere. „Cred că în felul aceasta am închis unul din subiectele fierbinţi de dezbatere”, a explicat Antonescu.

„Aş vrea să spun că unul dintre motivele pentru care am decis promulgarea acestei legi este şi acela că, spre deosebire de alţii, înţeleg întotdeauna să pun interesul naţional în faţa interesului partizan sau personal”, a mai susţinut Antonescu, precizând că România se află sub „un asalt de dezinformare”.

Antonescu a mai declarat că legea prevede foarte clar că durata desfăşurării referendumului este de o singură zi şi că oficial nu au existat niciodată discuţii pentru ca referendumul să se desfăşoare pe durata a două zile. Conform legii, programul de votare la referendum este între orele 08.00 şi 20.00, iar Guvernul poate decide prelungirea programului de votare, de la ora 7.00 până la ora 22.00 sau 23.00.

ROMÂNIATV.NET vă prezintă cele mai importante declaraţii ale preşedintelui interimar Crin Antonescu

Am adus la cunoştină primului-ministru şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului că am decis să promulg legea de modificare a Legii Referendumului aşa cum a trecut ea prin Parlament şi Curtea Constituţională. Am rezerve că această formulă a prezenţei la vot încalcă tocmai prevederile Comisiei de la Veneţia.

– Ceea ce în aceste zile s-a făcut în presa internaţională este un lucru pe care nu îl pot califica decât crimă împotriva acestei ţări care şi-a câştigat dreptul de a fi partener egal în toate structurile europene şi euro-atlantice. România s-a achitat de toate obligaţiile sale la nivel european. România a dat mai mult decât a primit şi e mare păcat că oameni care au condus această ţară lucrează azi împotriva interesului naţional.

Nici eu nici primul-ministru nu dictăm Parlamentului. Nu încălcăm Constitiuţia României pentru niciun motiv.

– Am văzut că există o anumită tulburare în legătură cu participarea mea la un miting la Timişoara, că nu s-ar cuveni să fac acest lucru. Am participat la un miting organizat de societatea civilă pentru a-mi spune părerea referitoare la faptul că cetăţenii României trebuie să vină şi să se exprime la referendum. Nu ştiu dacă voi mai participa sau nu la mitinguri de acest tip, dar acestea sunt temele la care am dreptul să mă pronunţ public. Nu discut cine cui face reproşuri sau morală sau în ce măsură preşedintele suspendat s-a implicat în viaţa unui partid.

– Când am spus în seara zilei de 13 iulie 2012 că nu exista un document oficial pentru a i se pune condiţii primului ministru, am spus adevărul. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a spus că nu există o declaraţie oficială.

– Nu eu stabilesc ordinea de zi a lucrărilor Parlamentului.

– Am avut un dialog cu guvernatorul BNR încă din prima zi de când mă aflu aici.

– Nu am avut, oficial, în discuţie prelungirea la două zile pentru referendum. Consider că prelungirea programului de vot în cadrul aceleaşi zi e o chestiune ce se poate reglementa la nivelul guvernului. De asemenea, un număr de secţii suficient de mare şi în ţară şi în străinătate trebuie asigurat. Orice român care vrea să voteze, trebuie să poată vota.

– Am avut în ultimele două zile două discuţii cu ministrul de Externe şi l-am rugat ca întreg Corpul Diplomatic al României să suplimenteze informaţiile cu privire la România. Comentariile pe care anonimi le fac sunt de natură să ne îngrijoreze pentru că s-a ajuns foarte departe. Chiar dacă le-am clarificat şi eu şi premierul, încă se fabulează în legătură cu loviturile de stat, cu suspendarea statului de drept, cu tot felul de lucruri care nu au nici cea mai mică legătură cu România.

– Sper că nimeni nu va tăia fondurile de coeziune. Teoretic e posibil, sper ca practic să nu se ajungă la asta.

– Am avut discuţii şi comunicare nu doar cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, ci şi cu guvernele lor.

Spynews
Răsturnare de situație în cazul crimei din Brăila! Ce s-ar fi întâmplat în cabinet
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Orașul care a devenit prea scump chiar și pentru milionari. Deși au averi mari, nu-și mai permit să-și cumpere apartamente și case aici
Capital.ro
Perfect legal pentru proprietarii de teren. Nu ții cont de vecini. E scris în lege
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Cât costă un mic dejun la Eforie Nord, în plin sezon estival. Pentru o banală omletă cu șuncă plătești 30 lei
Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Evz.ro
Surpriza de la pompă. Cât costă un litru de benzină și de motorină
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce a apărut pe contul de Facebook al Adrianei Bahmuțeanu la câteva zile după vestea divorțului de George Restivan! Mesajele care i-au pus pe toți pe gânduri
Capital.ro
Se dau bani de la stat direct pe card. Cerere până pe 31 iulie. Ce obligație ai pentru 5 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
Evgheni Serebriakov, acuzat de atentatul cu mașină-capcană de la Moscova, a cooperat cu serviciile speciale ucrainene
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!