„Am decis să promulg legea de modificare a Legii referendumului aşa cum a fost ea votată de Parlamentul României, aşa cum a trecut prin Curtea Constituţională”, a declarat Antonescu.
Preşedintele interimar a arătat totodată că, în opinia sa, instituirea unui cvorum de participare la referendum este neconformă cu bunele practici în materie electorală.
„Personal, am rezerve faţă de faptul că această formulă încalcă sau ignoră tocmai recomandările Comisiei de la Veneţia în această materie, recomandări care de atâtea ori au fost luate în calcul şi respectate„, a menţionat Antonescu.
Crin Antonescu şi-a argumentat faptul că a promulgat legea prin faptul că a „socotit că e mai puţin important” punctul său de vedere. „Cred că în felul aceasta am închis unul din subiectele fierbinţi de dezbatere”, a explicat Antonescu.
„Aş vrea să spun că unul dintre motivele pentru care am decis promulgarea acestei legi este şi acela că, spre deosebire de alţii, înţeleg întotdeauna să pun interesul naţional în faţa interesului partizan sau personal”, a mai susţinut Antonescu, precizând că România se află sub „un asalt de dezinformare”.
Antonescu a mai declarat că legea prevede foarte clar că durata desfăşurării referendumului este de o singură zi şi că oficial nu au existat niciodată discuţii pentru ca referendumul să se desfăşoare pe durata a două zile. Conform legii, programul de votare la referendum este între orele 08.00 şi 20.00, iar Guvernul poate decide prelungirea programului de votare, de la ora 7.00 până la ora 22.00 sau 23.00.
ROMÂNIATV.NET vă prezintă cele mai importante declaraţii ale preşedintelui interimar Crin Antonescu
– Am adus la cunoştină primului-ministru şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului că am decis să promulg legea de modificare a Legii Referendumului aşa cum a trecut ea prin Parlament şi Curtea Constituţională. Am rezerve că această formulă a prezenţei la vot încalcă tocmai prevederile Comisiei de la Veneţia.
– Ceea ce în aceste zile s-a făcut în presa internaţională este un lucru pe care nu îl pot califica decât crimă împotriva acestei ţări care şi-a câştigat dreptul de a fi partener egal în toate structurile europene şi euro-atlantice. România s-a achitat de toate obligaţiile sale la nivel european. România a dat mai mult decât a primit şi e mare păcat că oameni care au condus această ţară lucrează azi împotriva interesului naţional.
– Nici eu nici primul-ministru nu dictăm Parlamentului. Nu încălcăm Constitiuţia României pentru niciun motiv.
– Am văzut că există o anumită tulburare în legătură cu participarea mea la un miting la Timişoara, că nu s-ar cuveni să fac acest lucru. Am participat la un miting organizat de societatea civilă pentru a-mi spune părerea referitoare la faptul că cetăţenii României trebuie să vină şi să se exprime la referendum. Nu ştiu dacă voi mai participa sau nu la mitinguri de acest tip, dar acestea sunt temele la care am dreptul să mă pronunţ public. Nu discut cine cui face reproşuri sau morală sau în ce măsură preşedintele suspendat s-a implicat în viaţa unui partid.
– Când am spus în seara zilei de 13 iulie 2012 că nu exista un document oficial pentru a i se pune condiţii primului ministru, am spus adevărul. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a spus că nu există o declaraţie oficială.
– Nu eu stabilesc ordinea de zi a lucrărilor Parlamentului.
– Am avut un dialog cu guvernatorul BNR încă din prima zi de când mă aflu aici.
– Nu am avut, oficial, în discuţie prelungirea la două zile pentru referendum. Consider că prelungirea programului de vot în cadrul aceleaşi zi e o chestiune ce se poate reglementa la nivelul guvernului. De asemenea, un număr de secţii suficient de mare şi în ţară şi în străinătate trebuie asigurat. Orice român care vrea să voteze, trebuie să poată vota.
– Am avut în ultimele două zile două discuţii cu ministrul de Externe şi l-am rugat ca întreg Corpul Diplomatic al României să suplimenteze informaţiile cu privire la România. Comentariile pe care anonimi le fac sunt de natură să ne îngrijoreze pentru că s-a ajuns foarte departe. Chiar dacă le-am clarificat şi eu şi premierul, încă se fabulează în legătură cu loviturile de stat, cu suspendarea statului de drept, cu tot felul de lucruri care nu au nici cea mai mică legătură cu România.
– Sper că nimeni nu va tăia fondurile de coeziune. Teoretic e posibil, sper ca practic să nu se ajungă la asta.
– Am avut discuţii şi comunicare nu doar cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, ci şi cu guvernele lor.