„Cei mai mulţi dintre cei care fac denunţuri sunt cei care nu voiau să nu fie înscrişi în registrele oficiale ale partidelor ca donatori, iar pe de altă parte partidele aveau nevoie de bani pentru materiale de campanie şi de promovare. Mi se pare nedrept ca pentru o campanie electorală, atâta timp cât banii nu au fost duşi acasă, oamenii politici să facă puşcărie pe fondul unei legi permisive; legea 344/2006 prevedea că acestea sunt contravenţii care se sancţionează cu amendă, cu condiţia ca acestea să fie constatate de AEP”, a declarat Traian Băsescu.
„Am susţinut aceste amendamente pentru că nu este unul care să fi fost condamnat şi să nu vină la TV şi să spună că Băsescu l-a băgat în puşcărie. De aceea cred că aveam o obligaţie morală, deşi nu am băgat pe nimeni la puşcărie şi nu am făcut niciun dosar”, a completat fostul preşedinte.
Pe reţelele de socializare a început deja o mobilizare pentru organizarea de proteste după adoptarea amendamentelor propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului.
„Este o decizie incipientă deocamdată, obiectivul meu ese să scoatem clasa politică de sub riscul major de a fi cotrolată de instituţii de forţă. Pentru că estimez în continuare că orice om de afaceri care a finanţat campanii din 2004 incoace, imediat ce va fi prins in ofsaid de instituţiile statului, va face denunţuri cum a plătit el pentru mash-uri sau geci sau alte materiale. Dacă această olimpiadă de acuzaţii legate de campaniile electorale ar fi existat şi până în 2014, era un lucru, dar s-a declanşat după plecarea mea de la Cotroceni. Atât cât oamenii ăştia nu au băgat banii în buzunar, ar fi incorect să am o altă poziţie. Din 2015 s-a shimbat legea campaniilor, iar toate cheltuielile se decontează de la bugetul de stat. Acum ar trebui să fie un moment zero şi să spunem că cine păcătuieşte e acum înainte e liber să meargă în puşcărie”, a subiniat Traian Băsescu.
Comisia juridică a Senatului a adoptat miercuri amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului. Au fost 5 voturi ”pentru” (PSD şi ALDE) şi 3 ”împotrivă” (PNL, USR şi UDMR).
„Luarea de mită – am propus-o pentru graţiere, având în vedere că se face eventuala graţiere cu plata prejudiciului şi având recidivişti. E uşor de înţeles ce mă mobilizează. Până la ultima lege a finanţării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate aşa cum s-a şi întâmplat cu foarte mulţi oameni şi de luare de mită şi de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord să fie pedepsiţi cei care au dus banii acasă. Şi trebuie pedepsiţi. Banii ăştia s-au dus în geci , în umbrele, pentru că aşa au funcţionat lucrurile în realitate. Dacă ne facem acum că au venit Fecioarele Maria, neprihănite şi Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice, dacă observaţi. Aţi văzut foarte bine şi pe amărâtul ăla care a dat pui şi a fost condamnat. Nu a dus un pui acasă, dar a distribuit în câteva comune… a fost condamnat. S-au dat mii de geci din China (…) Discutăm de realităţi. Dacă vrem să legăm toate partidele putem să o ţinem aşa”, a declarat Traian Băsescu în faţa senatorilor jurişti, potrivit News.ro.
Fostul preşedinte al României a mai spus că este nevoie de ”un moment zero” în ceea ce priveşte ”această poveste”.
Senatorii PNL şi USR au anunţat că se opun graţierii oricăror fapte de corupţie.
”PNL nu va susţine graţierea niciunei fapte de corupţie”, a anunţat senatorul liberal Daniel Fenechiu.
”Nici USR nu susţine graţierea faptelor de corupţie. Faptele de corupţie, chiar dacă sunt la prima faptă, nu trebuiesc graţiate. E foarte, foarte important să se înţeleagă că, odată ajuns într-o funcţie publică, nu trebuie abuzat de ea. Să înţelegem că societatea română trebuie să devină mai responsabilă, cel ajuns într-o funcţie publică să nu exercite funcţia în interes personal”, a declarat senatorul USR George Dircă.
Reprezentanţii Parchetului General, Consiliului Superior al Magistraturii sau Uniunii Naţionale a Barourilor, prezenţi la şedinţa comisiei juridice a Senatului, s-au opus şi ei graţierii celor condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie.
Întrebat de preşedintele comisiei juridice a Senatului, reprezentantul Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor a declarat că de graţierea faptelor de corupţie ar beneficia în acest moment 246 de persoane condamnate pentru astfel de fapte.
Social-democratul Şerban Nicolae a propus să intre sub incidenţa legii graţierii faptele de corupţie comise până la 1 ianuarie 2017.
Potrivit amendamentelor propuse de Şerban Nicolae, Traian Băsescu şi Liviu Brăiloiu, vor fi graţiate faptele de corupţie prevăzute la articolele289 – 294 din Noul Cod Penal.
Comisia juridică a Senatului a reluat, miercuri, dezbaterile pe marginea proiectului de lege al graţierii, după ce săptămâna trecută au adoptat o serie de amendamente, printre care graţierea pedepselor de până în trei ani, scăderea a trei ani din pedeapsa de până în zece ani, înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate şi graţierea integrală a pedepselor persoanelor care au împlinit 70 de ani.