„Decizia de astăzi a CCR a dovedit că doamna procuror şef Kovesi a minţit o naţiune întreagă pentru că nimeni nu a cerut dezincriminarea, din păcate, şi a făcut-o procurorul şef DNA. Nimeni nu a pus în mod serios problema dezincriminării abuzului în serviciu şi eu cred că trebuie să rămână în legislaţia noastră. Dar trebuie să rămână definit în aşa fel încât să nu permită abuzul procurorilor”, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu.
Traian Băsescu a afirmat că prin decizia de miercuri a CCR procurorii trebuie să spună exact celor acuzaţi care sunt prevederile legale pe care le-au încălcat, conform Mediafax.
„(…) Până acum se spunea (acuzatului-n.r.) că a îndeplinit defectuos şi, prin urmare, s-au produs pagube. Ori, aşa ceva nu poate funcţiona într-un stat de drept. De astăzi, procurorii trebuie să spună exact celui pe care îl acuză articolul de lege pe care l-a încălcat”, a explicat Traian Băsescu.
Citeşte şi: Traian Băsescu: Sunt convins că definiţia abuzului în serviciu este incorectă
Traian Băsescu a mai afirmat că CCR a eliminat sintagma care a fost „mărul discordiei” în dezbaterea publică „îndeplinire defectuoasă” şi a propus înlocuirea sa cu sintagma
„(Curtea Constituţională a României-n.r.)Nu a admis nicio dezincriminare parţială. A rămas incriminat abuzul în serviciu, dar se elimină sintagma care a fost mărul discordiei în dezbaterea publică. Acea sintagmă care făcea ca orice funcţionar să poată fi (acuzat-n.r.) pentru abuz în serviciu, sintagma , Curtea a eliminat-o şi a spus , care este preluată exact din Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei, pe care am ratificat-o. CCR s-a pronunţat strict pe ceea ce a fost sesizată, deci pe această formulare ”, a explicat fostul preşedinte.
Citeşte şi: Curtea Constituţională a decis cum trebuie interpretat abuzul în serviciu. Augustin Zegrean: Hoţii nu scapă
Traian Băsescu a mai spus că este rândul Parlamentului să să introducă în articolul 297 tot conţinutul articolului 19 din Convenţie (Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei-n.r.) care dă triada abuzului în serviciu.
„Acum este rândul Parlamentului să introducă în articolul 297 tot conţinutul articolului 19 din Convenţie (Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei-n.r.) care dă triada abuzului în serviciu, adică, să fie cu intenţie, prin încălcarea legii şi prin obţinere de foloase necuvenite”, a afirmat Traian Băsescu.