„Un discurs corect din punct de vedere al limbajului de lemn bruxellez, dar care nu pune degetul pe nimic din ceea ce înseamnă priorităţile României. Aş mai pune o întrebare: doamna premier nu a simţit nevoia să primească un mandat de la Parlamentul României în vederea exercitării preşedinţiei Consiliului UE? Discursul de azi al doamnei prim-ministru a fost corelat cu punctul de vedere al preşedintelui? Pentru că Uniunea va funcţiona şase luni cu preşedinte care merge la Consiliul European şi are puncte de vedere şi cu un Guvern care merge la Consiliul Uniunii Europene şi are puncte de vedere”, a spus Băsescu miercuri în plenul Parlamentului.
El a subliniat că nu îşi doreşte să se plece de la premisa că România, în timpul deţinerii acestei preşedinţii rotative, este doar „organizator de întâlniri”.
„Din discursul premierului am înţeles că a deţine preşedinţia rotativă se limitează la a fi un facilitator. Total greşit. Eşti un negociator, eşti un facilitator de întâlniri la Sibiu şi la Bucureşti, dacă vrei, dar ai puncte de vedere extrem de precise în Consiliul UE. Deci nu aş vrea să plecăm de la premisa că suntem doar nişte organizatori de întâlniri, ci avem misiunea de a stabili puncte de vedere şi de a ni le susţine şi de a ne face alianţe pentru a obţine obiectivele pe care ni le-am fixat. Din întâlnirea de azi constat că nu ne-am fixat niciun obiectiv. Spre exemplu, pentru formaţiunea ‘Justiţie şi Afaceri interne’, care sunt soluţiile preşedinţiei rotative pentru limitarea migraţiei? Ar fi trebuit să auzim aici. Sau care sunt soluţiile preşedinţiei rotative pentru ca România şi Bulgaria să intre în Schengen? Sau care sunt soluţiile preşedinţiei rotative pentru diminuarea riscului terorist în UE?”, a enumerat Băsescu câteva întrebări.