„Noi ne vom poziţiona după ce vom afla rezultatul inspecţiei ONU. Sigur că nici noi nu putem accepta utilizarea gazelor toxice împotriva oricărei părţi, de orice parte”, a afirmat Băsescu, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.
Ministerul român de Externe a informat luni că a luat act cu profundă îngrijorare de atacurile recente din zona Damascului, soldate cu sute de victime în rândul civililor, şi condamnă ferm orice posibilă utilizare de arme chimice de către oricare dintre părţile la conflictul din Siria.
„Ministerul Afacerilor Externe a luat act cu profundă îngrijorare de atacurile care au avut loc recent în zona metropolitană a Damascului, şi care s-au soldat cu sute de victime, inclusiv copii, în rândurile populaţiei civile. Autorităţile române condamnă ferm orice atac asupra populaţiei civile în cadrul conflictului sirian. În conformitate cu legislaţia şi cutumele internaţionale, bombardamentele nediscriminatorii asupra non-combatanţilor trebuie evitate”, subliniază MAE român, într-un comunicat remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.
Organizaţia Medici fără frontiere (MSF) a anunţat sâmbătă că 3.600 „cu simptome neurotoxice” au sosit în mai puţin de trei ore, miercuri dimineaţă, la trei spitale din regiunea Damasc, iar 355 de persoane au murit, fără să poată „confirma în mod ştiinţific cauza acestor simptome şi nici să stabilească responsabilitatea acestui atac”.
Bazându-se pe rapoarte medicale, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a înregistrat peste 300 de morţi cauzate de gaze toxice, inclusiv zeci de rebeli. Opoziţia siriană afirmă că aproximativ 1.300 de persoane au fost ucise în acest atac chimic.
Regimul de la Damasc neagă în mod oficial că a comis atacul cu gaze toxice.
Ţări occidentale studiază o opţiune militară, împotriva căreia au primit avertismente din partea celor doi aliaţi ai Damascului, Teheranul şi Moscova.
Secretarul de Stat american John Kerry i-a sunat duminică pe secretarul general al ONU şi pe miniştrii de Externe britanic, francez, canadian şi rus pentru a le spune că are „foarte puţine îndoieli” cu privire la utilizarea de arme chimice de către Damasc pe 21 august.
După acest atac sângeros comis în apropierea capitalei, în care, afirmă opoziţia siriană, în pofida numeroaselor dezminţiri ale Damascului, regimul a folosit arme chimice pentru a omorî sute de civili, ONU a trimis experţi care au început luni să ancheteze la faţa locului.
Experţii însărcinaţi de ONU să ancheteze o eventuală folosire de arme chimice în Siria au fost ţinta unor lunetişti ascunşi neidentificaţi, luni, ceea ce i-a obligat să îşi suspende misiunea lângă Damasc, a anunţat un purtător de cuvânt al ONU.