„Din punct de vedere al politicilor economice la nivel european, România se încadrează în toate criteriile. Sigur, nimeni nu impune mijloacele prin care se aplică aceste criterii, fiecare ţară şi le aplică aşa cum crede şi adaptat la realităţile ei. Am văzut însă ţări (…) care în fază iniţială au trecut la încercarea de consolidare fiscală şi bugetară prin creştere de fiscalitate pe economie. A trecut un an, au trecut doi, au constatat că nu dă rezultate şi au trecut la reduceri de cheltuieli bugetare abia într-o a doua fază şi acum costurile sunt mai mari decât dacă din prima fază ar fi trecut la optimizarea cheltuielilor în buget şi nu la creştere de fiscalitate pe economie”, a precizat şeful statului, potrivit Agerpres.
Şeful statului a precizat că politica economică a ţării noastre trebuie să prevadă restabilirea nivelului de împrumuturi atât de la băncile care activează pe teritoriul României, cât şi de la instituţiile financiare din străinătate.
„Restabilirea unui nivel de acordare de împrumuturi este un alt criteriu pe care trebuie să-l urmărim în politica economică. Guvernul României, deşi a făcut multe împrumuturi de pe piaţa internă, începând cu 2012 au fost multe ieşiri pe piaţa externă, ceea ce a lăsat resursa financiară pentru creditare. Băncile încă nu sunt foarte deschise să crediteze economica, dar este o politică corectă, cea din 2012 şi începutul lui 2013, de a ieşi pe pieţele internaţionale şi de a încerca să finanţezi nevoile de stat de pe piaţa internaţională şi nu de pe piaţa internă”, a completat Traian Băsescu.