Cunoscute fiind tensiunile dintre cei doi, la sosire, Traian Băsescu nu l-a ocolit însă pe Crin Antonescu şi s-a oprit să-l salute. Cei doi au stat la aceeaşi masă, fiind separaţi de preşedintele Academiei Române.
În discursul ţinut la scurt timp de la venire în aula Academiei, Traian Băsescu s-a declarat surprins de demersul tardiv al Academiei Române de a organiza o dezbatere pe revizuirea Constituţiei, arătând că „subiectul nu este nou” şi că în 2009 a avut loc un referendum pentru amendarea legii fundamentale.
„Pentru mine este o surpriză plăcută iniţiativa Academiei. Poate ar fi fost mai bine ca această iniţiativă să vină cu doi-trei ani înainte, după ce poporul român s-a pronunţat printr-un referendum. (…) Surprinzătoare este iniţiativa Academiei şi pentru că subiectul nu este nou. Vă rog să îmi scuzaţi sinceritatea, dar acest subiect a fost abordat în baza art.150 din Constituţiei României încă din 2010. Suntem în 2013 şi avem prima reacţie a Academiei”, a spus Băsescu, care în final a urat succes Academiei „în efortul de a se implica”.
Şeful statului a explicat că procesul de revizuire a fost declanşat în 2010 în baza Art.150 din Constituţie de către Guvernul condus de Emil Boc.
„Sunt mai bine de doi ani de când acest proiect nu este practic atins de Parlament”, a subliniat Băsescu.
Totodată, el a arătat că în prezent s-a constituit o comisie parlamentară şi una a societăţii civile pentru procesul de revizuire a Constituţiei, însă nu se cunosc obiectivele acestora privind modificarea Legii fundamentale.
„Astăzi s-a constituit o comisie parlamentară, o comisie a societăţii civile şi încă nu ştim obiectivele, ce vor să modifice aceste comisii în Constituţie. Cert este un singur lucru, niciuna din entităţile anunţate ca fiind viitorii părinţi ai Constituţiei nu porneşte de la momentul referendumului din decembrie 2009″, a menţionat Băsescu.
„Surpriza mea este că toată lumea anunţă revizuirea, nimeni nu anunţă obiectivele revizuirii. Toţi cei care au anunţat că se pricep la Constituţie au vorbit despre orice numai despre aplicarea voinţei poporului suveran nu„, a continuat preşedintele.
Băsescu a arătat că referendumul din 2009 trebuie să stea la baza revizuirii Constituţiei.
„Nimeni nu poate ignora articolul 1 din Constituţia României care precizează foarte clar că suveranitatea este a poporului, se exprimă în mod direct prin aleşi sau în mod direct prin referendum. Orice plecare de pe alte baze la revizuire este, după părerea mea, eronată, nedemocratică şi ar situa pe cei care fac gestul revizuirii, fără să ţin cont de actul de suveranitate din 2009, deasupra voinţei poporului. Sunt vorbe mari pe care ne-am obişnuit să le spunem, că reprezentăm poporul, că acţionăm în numele poporului, dar consider că este timpul să punem egal între vorbă şi faptă”, a spus preşedintele.
Şeful statului şi-a reluat poziţia privind modificarea Constituţiei, în sensul celor votate la referendum: trecerea la Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300.
„Al doilea obiectiv al Constituţiei a fost clarificarea raporturilor dintre preşedinte şi Parlament. Păcatele Constituţiei nostre vin din neclaritatea unor exprimări din Constitutiei care ar fi putut fi rezolvate prin nişte legi de clarificare. Nu s-a întâmplat. Am rămas cu niste neclarităţi în raporturile dintre instituţii. O altă prevedere din proiectul depus la Parlament este stabilirea procedurii de realizare a referendumului, izbucnite tot din neclarităţi apărute. O altă modificare este legată de reducerea de la 60 la 45 de zile a termenului de dizolvare a Parlamentului în cazul in care sunt respinse doua Guverne, asta pentru a diminua posibilitatea crizelor politice”, a completat Băsescu.
La finalul discursului, Băsescu a avertizat actuala putere că „nicio majoritate nu este deasupra legii şi deasupra Constituţiei”.
„Cred că orice modificarea de Constituţie s-ar face, orice obiective şi-ar propune, un lucru trebuie înţeles şi în România, şi vă rog să mă credeţi că nu o spun deloc polemic, şi anume acela că nicio majoritate nu este deasupra legii şi deasupra Constituţiei. Poţi să ai şi o majoritate de 90%, ea trebuie să rămână în interiorul legii, în interiorul Constituţiei. Orice altă abordare este nedemocratică şi pune sub semnul întrebării existenţa statului de drept. Avem această experienţă, îi suportăm consecinţele şi trebuie să arătăm că am înţeles un lucru fundamental al democraţiei: majoritatea nu este deasupra legii”, a avertizat şeful statului.
„Mi-am menţinut mandatul numai prin aplicarea Constituţiei, altfel de mult nu aş mai fi fost preşedintele României„, şi-a încheiat discursul Traian Băsescu.
Imediat, după discurs, Băsescu a părăsit dezbaterea, fără să asculte şi discursurile celorlaţi invitaţi, inclusiv pe cel al şefului Senatului.
Crin Antonescu este preşedintele actual al Comisiei paralmentare pentru revizuirea Constituţiei.
Academia Română a organizeazat joi dezbaterea ştiinţifică naţională cu tema „Revizuirea Constituţiei: necesitate, oportunitate, obiective posibile”, pe lângă şeful statului fiind prezenţi şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, precum şi Didier Maus, preşedintele emerit al Asociaţiei Internaţionale de Drept Constituţional.
Potrivit România TV, discuţiile din cadrul USL privind modificarea Constituţiei prevăd ca Parlamentul să rămână bicameral, cu 300 de deputaţi şi 84 de senatori. Camera Deputaţilor se va ocupa în continuare de legi, în timp ce Senatul va deveni Camera Regiunilor.
Cine sunt parlamentarii care vor revizui Constituţia României VIDEO
Sondaj IRES: Cum vor românii să schimbe Constituţia