Băsescu şi Antonescu, la aceeaşi masă pentru revizuirea Constituţiei. CRITICILE şefului statului

Preşedintele Traian Băsescu şi şeful Senatului Crin Antonescu au fost prezenţi, joi, la Academia Română, la o dezbatere pe tema revizuirii Constituţiei. Deşi a onorat invitaţia, şeful statului s-a arătat "surprins" de iniţiativa tardivă a Academiei de a organiza o asemenea dezbatere şi a criticat cele două comisii pentru amendarea legii fundamentale, între care cea parlamentară condusă de Antonescu. În plus, Băsescu n-a aratat ocazia de trimite avertimente, spunând că "nicio majoritate nu este deasupra legii şi deasupra Constituţiei". Imediat după discurs, Băsescu a părăsit dezbaterea.
Iulian Tudor
07 mart. 2013, 07:37
Băsescu şi Antonescu, la aceeaşi masă pentru revizuirea Constituţiei. CRITICILE şefului statului

Cunoscute fiind tensiunile dintre cei doi, la sosire, Traian Băsescu nu l-a ocolit însă pe Crin Antonescu şi s-a oprit să-l salute. Cei doi au stat la aceeaşi masă, fiind separaţi de preşedintele Academiei Române.

În discursul ţinut la scurt timp de la venire în aula Academiei, Traian Băsescu s-a declarat surprins de demersul tardiv al Academiei Române de a organiza o dezbatere pe revizuirea Constituţiei, arătând că „subiectul nu este nou” şi că în 2009 a avut loc un referendum pentru amendarea legii fundamentale.

„Pentru mine este o surpriză plăcută iniţiativa Academiei. Poate ar fi fost mai bine ca această iniţiativă să vină cu doi-trei ani înainte, după ce poporul român s-a pronunţat printr-un referendum. (…) Surprinzătoare este iniţiativa Academiei şi pentru că subiectul nu este nou. Vă rog să îmi scuzaţi sinceritatea, dar acest subiect a fost abordat în baza art.150 din Constituţiei României încă din 2010. Suntem în 2013 şi avem prima reacţie a Academiei”, a spus Băsescu, care în final a urat succes Academiei „în efortul de a se implica”.

Şeful statului a explicat că procesul de revizuire a fost declanşat în 2010 în baza Art.150 din Constituţie de către Guvernul condus de Emil Boc.

Sunt mai bine de doi ani de când acest proiect nu este practic atins de Parlament”, a subliniat Băsescu.

Totodată, el a arătat că în prezent s-a constituit o comisie parlamentară şi una a societăţii civile pentru procesul de revizuire a Constituţiei, însă nu se cunosc obiectivele acestora privind modificarea Legii fundamentale.

Astăzi s-a constituit o comisie parlamentară, o comisie a societăţii civile şi încă nu ştim obiectivele, ce vor să modifice aceste comisii în Constituţie. Cert este un singur lucru, niciuna din entităţile anunţate ca fiind viitorii părinţi ai Constituţiei nu porneşte de la momentul referendumului din decembrie 2009″, a menţionat Băsescu.

„Surpriza mea este că toată lumea anunţă revizuirea, nimeni nu anunţă obiectivele revizuirii. Toţi cei care au anunţat că se pricep la Constituţie au vorbit despre orice numai despre aplicarea voinţei poporului suveran nu„, a continuat preşedintele.

Băsescu a arătat că referendumul din 2009 trebuie să stea la baza revizuirii Constituţiei.

Nimeni nu poate ignora articolul 1 din Constituţia României care precizează foarte clar că suveranitatea este a poporului, se exprimă în mod direct prin aleşi sau în mod direct prin referendum. Orice plecare de pe alte baze la revizuire este, după părerea mea, eronată, nedemocratică şi ar situa pe cei care fac gestul revizuirii, fără să ţin cont de actul de suveranitate din 2009, deasupra voinţei poporului. Sunt vorbe mari pe care ne-am obişnuit să le spunem, că reprezentăm poporul, că acţionăm în numele poporului, dar consider că este timpul să punem egal între vorbă şi faptă”, a spus preşedintele.

Şeful statului şi-a reluat poziţia privind modificarea Constituţiei, în sensul celor votate la referendum: trecerea la Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300.

Al doilea obiectiv al Constituţiei a fost clarificarea raporturilor dintre preşedinte şi Parlament. Păcatele Constituţiei nostre vin din neclaritatea unor exprimări din Constitutiei care ar fi putut fi rezolvate prin nişte legi de clarificare. Nu s-a întâmplat. Am rămas cu niste neclarităţi în raporturile dintre instituţii. O altă prevedere din proiectul depus la Parlament este stabilirea procedurii de realizare a referendumului, izbucnite tot din neclarităţi apărute. O altă modificare este legată de reducerea de la 60 la 45 de zile a termenului de dizolvare a Parlamentului în cazul in care sunt respinse doua Guverne, asta pentru a  diminua posibilitatea crizelor politice”, a completat Băsescu.

La finalul discursului, Băsescu a avertizat actuala putere că „nicio majoritate nu este deasupra legii şi deasupra Constituţiei”.

„Cred că orice modificarea de Constituţie s-ar face, orice obiective şi-ar propune, un lucru trebuie înţeles şi în România, şi vă rog să mă credeţi că nu o spun deloc polemic, şi anume acela că nicio majoritate nu este deasupra legii şi deasupra Constituţiei. Poţi să ai şi o majoritate de 90%, ea trebuie să rămână în interiorul legii, în interiorul Constituţiei. Orice altă abordare este nedemocratică şi pune sub semnul întrebării existenţa statului de drept. Avem această experienţă, îi suportăm consecinţele şi trebuie să arătăm că am înţeles un lucru fundamental al democraţiei: majoritatea nu este deasupra legii”, a avertizat şeful statului.

Mi-am menţinut mandatul numai prin aplicarea Constituţiei, altfel de mult nu aş mai fi fost preşedintele României„, şi-a încheiat discursul Traian Băsescu.

Imediat, după discurs, Băsescu a părăsit dezbaterea, fără să asculte şi discursurile celorlaţi invitaţi, inclusiv pe cel al şefului Senatului.

Crin Antonescu este preşedintele actual al Comisiei paralmentare pentru revizuirea Constituţiei. 

Academia Română a organizeazat joi dezbaterea ştiinţifică naţională cu tema „Revizuirea Constituţiei: necesitate, oportunitate, obiective posibile”, pe lângă şeful statului fiind prezenţi şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, precum şi Didier Maus, preşedintele emerit al Asociaţiei Internaţionale de Drept Constituţional.

Potrivit România TV, discuţiile din cadrul USL privind modificarea Constituţiei prevăd ca Parlamentul să rămână bicameral, cu 300 de deputaţi şi 84 de senatori. Camera Deputaţilor se va ocupa în continuare de legi, în timp ce Senatul va deveni Camera Regiunilor.

Cine sunt parlamentarii care vor revizui Constituţia României VIDEO

Sondaj IRES: Cum vor românii să schimbe Constituţia

 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
De ce trebuie să presari pudră de chilli în grădină, în luna decembrie. Motivul este de-a dreptul uimitor
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Veste năucitoare pentru proprietarii de mașini. Vor trebui să plătească bani grei de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
România intră în spațiul Schengen: crește cererea de proprietăți imobiliare în estul Ungariei
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?