„Au fost discuţii bune, din care am putut trage concluzia că cine crede că se poate utiliza limbaj dublu, adică una să spui acasă, alta la Bruxelles, se înşeală. Demnitarii UE ştiu perfect ce se întâmplă în România. S-au manifestat îngrijorări legate de situaţia politică din ţară şi în mod deosebit de funcţionalitatea statului de drept. I-am asigurat pe toţi că instituţiile statului român au rezistat şocului politic şi că statul de drept este o realitate a României, realitate care din păcate trebuie reconfirmată. Am pierdut ceva ce am avut. Nimeni nu îşi punea problema până pe 3-6 iulie că România n-ar fi stat de drept. Acum trebuie să reconfirmăm asta prin acţiune practică şi declaraţii corecte”, a spus Băsescu.
Şeful statului a mai declarat că cei trei oficiali europeni cu care s-a întâlnit au ridicat problema independenţei Justiţiei, „luând notă de declaraţiile frecvente care s-au constitutit în atacuri la justiţie”.
„I-am asigurat în acelaşi timp pe colegii europeni că România îşi menţine fără ezitare drumul spre vest şi că nu pot exista dubii asupra acestui lucru. Cei trei au ridicat şi problema independenţei justiţiei, luând notă de declaraţiile frecvente care s-au constituit în atacuri la justiţie. Am exprimat convingerea că justiţia din România îşi va consolida independenţa, modul cum se comportă acum structurile justiţiei române probând faptul că e prea târziu să mai pui justiţia sub control politic”, a precizat Traian Băsescu.
„S-a ridicat de către demnitarii UE şi problema cadrului legal stabil. Şi aici referirile au fost de bună seamă legate de schimbarea legislaţiei pentru atingerea obiectivelor politice şi cu siguranţă am înţeles că se referă şi la ordonanţele de urgenţă care au generat blocarea Curţii Constituţionale sau a Avocatului Poporului”, a adăugat preşedintele.