„Noi suntem pe deplin angajaţi în ceea ce priveşte România. România este o piaţă foarte importantă pentru grupul Erste. Suntem pe deplini convinşi să continuăm”, i-a spus Andreas Treichl lui Traian Băsescu.
Şeful statului a afirmat, la rândul său, că intervenţia oaspetelui său conţine „cuvinte magice pe care le-a aşteptat”.
„Domnule preşedinte, acestea au fost cuvintele magice pe care le-am aşteptat de la dumneavoastră, pentru că aceleaşi aşteptări au fost ieri (joi – n.r.), în discuţiile mele cu preşedintele Raiffeisen şi, dacă astăzi şi Erste se uită spre România ca spre o piaţă unde decideţi să rămâneţi şi să finanţaţi dezvoltarea, este cel mai important mesaj pe care l-am primit astăzi”, a spus Băsescu.
El a reamintit şi de reacţia sa referitoare la anunţul Băncii Naţionale a Austriei.
” Cunoaşteţi reacţia mea când Banca Naţională a Austriei a indicat nişte măsuri şi am fost extrem de critic şi de temător, pentru interesul României. Acum, văzând că două dintre cele mai mari bănci austriece sunt hotărâte să rămână aici, pentru mine este un mesaj excelent. Putem discuta orice alt subiect, atât timp cât acest mesaj este o realitate”, a punctat Traian Băsescu.
Andreas Treichl a mai spus că banca pe care o reprezintă şi-a mărit substanţial investiţiile în România şi că este pregătită să mărească investiţiile.
Erste este prezent în România prin intermediul grupului BCR.
Joi, preşedintele Traian Băsescu l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe Steven Cornelis van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a fost informat cu privire la noile reglementări ale Băncii Naţionale a Austriei cu privire la cerinţele de capital şi lichiditate, preşedintele Raiffeisen Bank apreciind că impactul acestor reglementări va fi nesemnificativ pentru România.
De asemenea, la această întâlnire s-a discutat despre necesitatea dezvoltării capitalului românesc prin stimularea economisirii. În cadrul întâlnirii a fost abordată şi nevoia de a îmbunătăţi competitivitatea României, atât la nivel de sistem bancar, cât şi la nivelul mediului economic, în general, menţionează sursa citată.
Banca centrală a Austriei şi autoritatea de reglementare a pieţelor financiare, FMA, au propus în noiembrie un set de măsuri privind activitatea marilor bănci austriece, menite să asigure ratingul AAA al Austriei.
Astfel, băncile cu prezenţă internaţională semnificativă, respectiv Erste, Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria, ar trebui să se asigure că creditarea efectuată de acum înainte de subsidiarele străine nu va depăşi dincolo de 110% depozitele şi finanţarea atrase de pe pieţele locale unde funcţionează.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 24 noiembrie, că băncile statelor europene au obţinut „profituri uriaşe” în România, iar dacă se pregătesc să o lase nefinanţată în criză este „lipsă de fair play”, el spunând că vrea să creadă că statele venite mai târziu în UE nu vor fi puse să plătească „lăcomia” băncilor.