„Opţiunea mea este o soluţie care să dea o perspectivă României, o soluţie proeuropeană după alegerile din 9 decembrie. M-aş autocondamna dacă aş accepta formare unui guvern antieuropean sau care să distrugă ce s-a construit timp de 8 ani„, a spus Băsescu.
Întrebat cum îşi va da seama dacă o echipă guvernamentală are atitudine proeuropeană, Băsescu a răspuns: „cu instrumentele trecutului, fiecare ştie ce a făcut în perioada premergătoare alegerilor şi cu flerul”.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că dintre prim-miniştrii pe care i-a desemnat doar Emil Boc a rămas „loial relaţiei cu preşedintele”, recunoscând că nu a avut fler cu numirile lui Călin Popescu-Tăriceanu şi Victor Ponta.
„Pe Călin Popescu Tăriceanu l-am desemnat după carea scos partidul aliat din guvernare şi a dat mâna cu PSD. Şi i se reproşează lui Antonescu că dus PNL în PSD. Nu, acest lucru l-a făcut Călin Popescu Tăriceanu. El a fost cel care a refuzat intrarea la guvernare în 2008 condiţionând-o de funcţia de prim-ministru. Nu ştiu dacă vă daţi seama ce simte un preşedinte când i se cere să mai numească o dată un prim-ministru care a participat cu toată forţa la suspendarea lui din funcţie„, a spus Băsescu, la B1 TV, menţionând că simte „dispreţ”.
„Adică un om care crede că un preşedinte este o maşinărie, care nu are suflet, nu are sentimente, nu are nimic, i se cer aspiraţii înalte de bărbat de stat ca să numească în funcţia de prim-ministru pe unul care l-a suspendat o dată…e greu”, a mai explicat Băsescu.
La observaţia moderatorului că uneori în politică trebuie să mai înghiţi şi câte o broaşcă râioasă, preşedintele Băsescu a spus: „Da, dar nu trebuie să înghiţi porci. O broscuţă mai merge, dar un porc e greu de înghiţit„.
Băsescu a fost întrebat în funcţie de ce criterii va face desemnarea premierului după alegerile parlamentare.
„Oi reuşi să găsesc o soluţie care în primul rând, prevalent pleacă de la menţinerea direcţiei ţării. Orientarea Vest, consolidarea parteneriatului cu Statele Unite, sunt soluţii la care am muncit mult, le-am realizat şi nu aş vrea să vină nişte politicieni lipsiţi de maturitate care să distrugă construcţia asta. Pentru mine ar fi … aş considera irosit tot mandatul sau cele două mandate, opt ani de muncă”, a susţinut preşedintele.
„Alegerile generale nu sunt despre alegerea prim-ministrului (…) Nu poate nimeni să ia dreptul şi responsabilitatea preşedintelui în numirea primului ministru, pentru că nu e numai un drept. Având în vedere ce urmează în 2013, este o chestiune de mare responsabilitate, ce prim-ministru va fi desemnat. Unul responsabil, orientat spre Vest, dar capabil să facă faţă crizei economice, care nu mai este o poveste, este o realitate. România a avut din patru trimestre trei cu creştere negativă şi doar unul, trimestrul trei, cu creştere pozitivă de 0,5%. Cine nu vrea să vadă aceste cifre şi crede că se poate pune pur şi simplu un politruc care hămăie de dimineaţă până seara la televizor şi acoperă lipsa de acţiune guvernamentală cu ore în şir petrecute la televizor, se înşeală. Nu voi face acest lucru, oricât s-ar supăra şi domnul Cristian Tudor Popescu şi doamna Alina Mungiu şi alţii„, a mai declarat şeful statului.
El a precizat că nu ar lua în calcul ideea unui premier tehnocrat, întrucât a avut experienţa tehnocratului Mihai Răzvan Ungureanu.
„Un tehnocrat pierde repede susţinerea Parlamentului, nu am dubii aici. Mie îmi este clar că trebuie să fie un om politic puternic, un om politic pe picioarele lui, pe care să-l urmeze grupul parlamentar”, a mai explicat preşedintele.