„Trebuie să cobor în mocirla în care ne-a târât Victor Ponta. (…) Comisia Nana a fost cerută de Ponta ca să ancheteze o afacere privată. Rolul constituţional al Parlamentului este de a controla Guvernul, nu persoane private. Consider că este un abuz formarea Comisiei parlamentare pentru investigarea achiziţiei de teren de către familia mea. Nu s-a făcut decât o tranzacţie legală. Nu poţi constitui Comisie parlamentară pentru a investiga o tranzacţie imobiliară între doi privaţi”, a declarat preşedintele Traian Băsescu într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.-
„Prima dată premierul şi ciracii lui au lansat ipoteza credit ilegal. S-a făcut comisie la Senat, creditul a fost perfect legal. Apoi faza a doua a minciunii: terenul este de la Fundulea. Apoi s-au dumirit că nu are nicio legătură terneul cumpărat de fiica mea cu staţiunea de cercetări de la Fundulea. A treia variantă a fost că s-au făcut restituiri ilegale. Eu nu am de unde să ştiu acest lucru. Dacă s-a întâmplat, primarii şi prefecţii să răspundă. Ei au fost tot timpul de la PSD. O anchetă temeinică trebuie să se petreacă foarte rapid. Dându-şi seama că e vorba de prefecţi şi primari PSD în intervalul restituirilor, doamna Firea, altfel o şantajistă de profesie, lansează o altă minciună, că firma ar fi fost inactivă, deci nu se putea face chitanţă. Sigur că pentru un şantajist nu-i nevoie să ştii prea multă carte. Ultima inovaţie a procurorului ratat Ponta, că nu am auzit vreun dosar important făcut de procurorul Ponta la Parchetul General. Poate o fi ascuns vreo declaraţie. Doar declaraţia mamei procurorului Panait că Ponta a fost ultimul care l-a văzut în viaţă. Cum poate un om cu câteva clase că se poate face splărare de bani, cu bani luaţi de la bancă? Nu s-a umblat cu bani în sacoşă, ci s-a făcut o tranzcţie prin conturi. Schimbarea continuă a motivaţiilor date de comisie arată obiectivul strict politic al comisiei, obiectiv care dezonorează Parlamentul. Acesta este nivelul pe care îl are majoritatea parlamentară. Este o comisie politică ce nu are nici un element comun cu dorinţa de a afla adevărul”, a mai spus Băsescu.
În opinia şefului statului, comisia ar trebui „să vadă ce-i cu cele 2.000 ha de la Fundulea”.
„Cred că prefecţii şi primarii care au făcut operaţiunea de spoliere a staţiunii trebuie să răspundă în faţa legii. Este ghinionistă treaba pentru că primarii şi prefecţii de la vremea aceea erau de la PSD şi PC. Dacă nu se ocupă ei, mă voi ocupa eu şi voi sesiza organele de anchetă. S-a mers prea departe”, a avertizat şeful statului.
Băsescu a mai spus că „o haită de parlamentari, în frunte cu un premier care nu are nimic comun cu responsabilitatea funcţiei, pun sub semnul întrebării şi fac un spectacol mediatic dintr-o afacere privată în condiţiile în care zeci, sute de hectare de teren ale statului sunt deţinute sau exploatate sub o formă sau alta de tot felul de baroni PSD”.
„Comisia de anchetă ar trebuie, dacă vrea să facă ceva pentru ţară, să ancheteze ce se întâmplă cu cele peste 300.000 de hectare ale statului, dacă nu vrea să facă numai propagandă, cine le xploatează, în ce condiţii. Ar fi o misiune demnă de o comisie parlamentară ce controlează activitatea guvernamentală, nu a doi privaţi”, a mai spus Băsescu.
Sesizarea vine în urma unei anchete a Corpului de Control al primului ministru la instituţiile publice implicate în reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate pe raza judeţului Călăraşi, având ca obiect verificarea respectării prevederilor legale în legătură cu trecerea unor suprafeţe de teren din domeniul public al statului şi administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea în domeniul privat al unor unităţi administrativ-teritoriale.
Raportul arată că nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea Comisiei locale de fond funciar în perioada 2008-2013, cu o altă componenţă decât cea aprobată de Prefectura Călăraşi. Modificarea în acte a comisiei s-a făcut abia după iniţierea acţiunii de control. Prin urmare, începând cu 2008, o parte din membrii Comisiei locale de fond funciar Nana au participat la luarea deciziilor fără să fi fost numiţi ca membri prin ordin al prefectului, aşa cum prevedeau dispoziţiile legale.
De asemenea, din investigaţia Corpului de control rezultă că transferarea unor terenuri din domeniul public al statului în domeniul privat al localităţilor Lupşanu, Valea Argovei, Săruleşti, Gurbăneşti, Nicolae Bălcescu, Nana, Tămădău Mare, Fundulea, Lehliu Gară a fost realizat deşi exista teren la Agenţia Domeniilor Statului.
În anul 2009, a mai constatat Corpul de control, terenurile agricole care au făcut obiectul arendării în condiţii nelegale au fost cumpărate de societatea Berfige SRL de la mai multe persoane fizice, firmă care a încheiat şi alte contracte de arendare, unele cu angajaţi ai primăriei.