Băsescu: Guvernul a greşit flagrant, dar populaţia are obligaţia să se protejeze, nu de dragul guvernului, ci pentru toţi cei implicaţi

Fostul preşedinte Traian Băsescu a intervenit telefonic marţi, la România TV, pentru a vorbi despre măsurile ce trebuie luate în continuare pentru a stopa răspândirea coronavirusului, despre o eventuală prelungire a stării de alertă şi protestele din Piaţa Victoriei.
Romania TV
14 iul. 2020, 15:51
Băsescu: Guvernul a greşit flagrant, dar populaţia are obligaţia să se protejeze, nu de dragul guvernului, ci pentru toţi cei implicaţi

Traian Băsescu a fost întrebat dacă este binevenită o eventuală prelungire a stării de alertă, după ce odată cu relaxarea măsurilor numărul cazurilor noi a crescut vertiginos.

„Nu s-a liberalizat regimul, s-a incercat o revenire usor-usor la normal, dar s-a facut prematur si cu o populatie foarte greu de convins ca unele reguli trebuie respectate. Imi pare rau sa o spun, dar asta e, imi asum.

Este clar ca relaxarea s-a facut mult prea devreme, intr-o perioada in care toti spuneam ca se fac prea putine testari si se limita guvernul la a prezenta rezultatele din 2000-3000 de testari pe zi. Erau prezentate ca mari vctorii si pe baza acestora s-au relaxat masurile.

Rezultatul il vedem. Noi nu am atins varful pandemiei.

Asta nu insemna ca populatia nu are responsabilitatile ei. Guvernul a gresit flagrant, dar populatia are obligatia sa se protejeze, nu de dragul guvernului, ci de dragul tuturor celor implicati.

Primul raspunzator de sanatatea mea nu e Orban, sunt eu, daca ma implic in activitati care imi scad sansele sa raman sanatos.

Responsabilitatea e impartita intre populatie si autoritati, care au gresit-o rau, prin incapacitatea de a vedea mutarea urmatoare.

NU mai putem pune niciun fel de baza in ce ar face guvernul, ci trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru sanatatea noastra. Ceea ce fac romanii pe plaje este un semn de lipsa profunda de respect pentru propria sanatate. Ce pretentii sa ai de la guvern, care nu poate din cauza incompetentei?”, a declarat europarlamentarul PMP.

Băsescu a comentat şi posibilitatea ca, în cazul în care numărul cazurilor de COVID va creşte în continuare, România să fie izolată de restul Europei.

„Categoric ne putem trezi izolati, pentru ca Europa a trecut de momentul in care nu putea controla procesele, in UE lucrurile au fost puse sub control prin mijloacele pe care noi nu le aplicam. Vom fi izolati, cu efecte economice si sociale dramatice.

Colegii din Parlamentul European nu intelegeau ca noi abia acum ne luptam sa scoatem o lege. Venea intrebarea automat: dar avem decizii ale UE, avem regulamentul international, voi nu sunteti membri? Ba suntem, dar asa ne-a venit noua, sa ne mai facem o lege.

Pana la consecintele economice, as vrea sa constatam, si rog juristii sa spuna guvernului ca adoptamnd regulamentul sanitar international, avem codul penal, avem toata reglementarea legislativa pentru ca guvernul sa ia masurile care se impun.

Am ajuns la aberatia de care discutam, sa ne internam daca aproba un judecator. Pai sa le dam parafe de medici. Aratam incultura si incompetenta clasei politice, in paralel cu o populatie care nu este educata sa se apere singura.

Iar in piata avem edificarea propagandei moscovite, rezultatele se vad. Au ajuns sa demonstreze oameni pentru a spune ca mortii nu sunt morti si virusul e o inventie politica.”, a spus fostul preşedinte.

Citeşte şi: Traian Băsescu dinamitează legea privind carantina şi izolarea. „Mai rămâne să dăm judecătorilor câte o parafă de medic”

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
UE a dat ORDIN! Mașinile pe benzină și motorină sunt INTERZISE! De când NU se mai vând
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
O zi ieșită din comun. Anunț surprinzător de la meteorologi
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore