El a subliniat că fiecare dintre miniştrii Cabinetului Boc nu e perfect şi au avut şi neîmpliniri, dar au fost oameni care şi-au „asumat riscul” într-un moment dificil şi au făcut reforme pe care „niciun guvern nu a avut curaj să şi le asume în timp de creştere economică”.
Potrivit preşedintelui Băsescu, Emil Boc şi miniştrii acestuia au ştiut că tăierile de salarii, creşterea TVA şi disponibilizările masive din administraţia publică sunt măsuri care nu le vor aduce voturi, însă au „pus interesul naţional mai presus de interesele de partid”.
„Au fost oameni politici care şi-au asumat responsabilitatea trecerii României prin criză, care au pus interesul naţional mai presus de interesele de partid, mai presus de interesele fiecăruia dintre ei ca oameni politici. Şi ce are mai scump un om politic decât voturile şi încrederea? Nu poţi cere unui popor să înţeleagă prompt ce trebuie să facă un guvern pentru ca ţara să nu se prăbuşească. Pentru efortul extraordinar pe care Emil Boc şi echipa lui l-au depus, ţin să le mulţumesc”, a spus şeful statului.
El a subliniat şi că „dacă peste câteva zile vom afla probabil că România a înregistrat în 2011 o creştere economică în jurul a 2,5% din PIB, într-o perioadă de criză economică, acest lucru se datorează în primul rând premierului Emil Boc şi echipei sale”.
De asemenea, Băsescu a evidenţiat că Guvernul Boc nu s-a mulţumit doar cu măsurile necesare trecerii economiei prin criză, ci a avut ca prioritate şi modernizarea instituţiilor statului, care nu fusese un angajament al PDL în campania din 2008, ci era un angajament al său din campania prezidenţială din 2009.
„De aceea, vreau să le mulţumesc încă o dată că au ţinut cont de imperativul fundamental ca măcar parte din programul prin care un candidat câştigă Preşedinţia să fie pus în aplicare. Şi aşa au apărut Codurile pentru justiţie, Legea micii reforme, Legea pentru sistemul de promovare a magistraţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, noile legi ale salarizării şi pensiilor, noul Cod al muncii, noua Lege a educaţiei, noua Lege a asistenţei sociale”, a spus preşedintele.
El a arătat că tentativa de a încheia acest proces de modernizare cu legea sănătăţii nu a reuşit, dar „rãmâne o sarcină pentru viitorul apropiat”.