Potrivit programului de marţi al preşedintelui Băsescu, publicat luni seară de Preşedinţie, primirea ambasadorului agreat al Regatului Ţărilor de Jos (Olanda) în România, Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, va avea loc la ora 13.00.
La începutul lunii aprilie, Partidul Laburist din Olanda cerea Ministerului olandez de Externe explicaţii în legătură cu amânarea acreditării ambasadorului olandez la Bucureşti, în vreme ce cercurile diplomatice acreditau ideea că România blochează acreditarea pe fondul disensiunilor privind Schengen.
Postul Radio Netherlands relata la acea dată că noul ambasador olandez, Mattheus van Bonzel, aşteaptă de câteva luni să prezinte documentele de acreditare preşedintelui Traian Băsescu, iar şeful statului român nu a găsit timp să îl primească pe diplomatul olandez.
Pe 11 aprilie, ambasadorul agreat al Olandei la Bucureşti, Mattheus van Bonzel, declara pentru Mediafax că aşteaptă o programare la Preşedinţie, arătând că, între timp, poate să-şi facă munca, să vadă oamenii pe care este nevoie să-i vadă şi să fie, practic, activ profesional.
Întrebat cine este de învinovăţit pentru că, la peste patru luni de la sosirea la Bucureşti, încă aşteaptă această întâlnire, diplomatul spunea: „Este prerogativa oricărui şef de stat să primească ambasadori. Deci, asta este situaţia şi eu aştept invitaţia sa”.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, sâmbătă, decretul privind acreditarea lui Ireny Comaroschi în funcţia de ambasador în Olanda, a informat Administraţia Prezidenţială.
Olanda este o ţară cu care dialogul politic al României a fost marcat în ultimii doi ani de opoziţia exprimată constant de autorităţile de la Haga faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen. La Consiliul European din martie s-a stabilit ca o decizie privind aderarea României şi Bulgariei să fie luată în septembrie, însă oficiali olandezi au subliniat că această decizie depinde de constatarea unor progrese în raportul pe care Comisia Europeană îl va prezenta în iulie, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
Guvernul olandez condus de premierul Mark Rutte, care s-a bazat şi pe sprijinul formaţiunii naţionaliste de dreapta a lui Geert Wilders, cu o atitudine foarte critică faţă de România şi Bulgaria, a demisionat în urmă cu două săptămâni, data alegerilor legislative anticipate fiind fixată pentru 12 septembrie.