„Consider că cel mai bun instrument pentru atingerea performanţei în universităţile noastre este continuarea procedurilor de implementare ale prevederilor Legii educaţiei naţionale”, arată Băsescu în mesajul său, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.
De asemenea, şeful statului arată că în ultimii ani universităţile din România au fost parte a unor schimbări destinate aşezării sistemului de învăţământ superior în linie cu învăţământul universitar din Uniunea Europeană. El exemplifică cu faptul că universităţile din România au fost clasificate în funcţie de intensitatea activităţii de cercetare pe care o desfăşoară, iar programele de studii au fost ierarhizate.
„Aceste instrumente stabilesc un referenţial al calităţii, util deopotrivă studenţilor în alegerea pe care o fac, angajatorilor pentru consolidarea relaţiilor cu cei mai performanţi şi universităţilor pentru îmbunătăţirea activităţii lor”, menţionează preşedintele Băsescu.
Totodată, şeful statului le urează mult succes atât bobocilor din primul an, cât şi celor mai mari, studenţilor-masteranzi şi studenţilor-doctoranzi „în descoperirea tuturor lucrurilor frumoase pe care mediul academic le oferă”.
„Anii de studenţie reprezintă o perioadă importantă din viaţa unui tânăr care doreşte să îşi construiască o carieră profesională. Sunt anii de desăvârşire a personalităţii, de alegere a unui drum într-un mediu pe care fiecare universitate îl pune la dispoziţie şi îl îmbunătăţeşte continuu”, a spus şeful statului.
El argumentează şi că „rolul universităţilor de a forma o resursă umană de calitate este esenţial pentru devoltarea întregului sistem economic, social şi politic”. „Am convingerea că profesorii universitari şi cercetătorii din universităţile româneşti au înţeles necesitatea acestui lucru şi vor depune, la fel ca şi până acum, eforturi pentru a crea o elită de care societatea are mare nevoie în această perioadă”, a adăugat preşedintele.
Peste 100 de instituţii de învăţământ superior de stat şi particular îşi deschid porţile luni, numărul studenţilor din anul I fiind mai mic decât cel din 2011, ca urmare a scăderii cifrei de şcolarizare şi a rezultatelor slabe de la examenul naţional de bacalaureat.