„Moscova alimentează destabilizarea estului Ucrainei. Ucraina nu are un guvern ţapăn, când miniştrii au trecut mai întâi prin Maidan să ia acordul. Autoritatea pe care o mai are trebuie folosită în două acţiuni: restabilirea ordinii şi alegerile prezidenţiale din 25 mai. Nu poţi face alegeri cu un este destabilizat. Altfel ar da ocazia Rusiei să spună ‘Estul, la noi!’ „, a declarat Băsescu adăugând că Putin nu are interesul să invadeze Ucraina ci doar să blocheze aderarea acesteia la UE sau la NATO
Traian Băsescu a acuzat direct Rusia de destabilizare a Ucrainei. „E clar că Rusia escaladează situaţia şi face un joc la propagandei în care neagă, deşi toată lumea are informaţii care dovedesc contrariul. Au introdus şi un levier mult mai puternic decât Armata Roşie, gazul”, a spus preşedintele.
În schimb, o atitudine mai fermă a Uniunii Europene faţă de Federaţia Rusă este îngreunată de poziţiile divergente ale statelor membre. „Este clar că Uniunea nu-i unită pe trecerea la etapa a treia de sancţiuni. Ce se întâmplă în Ucraina de Est, cu implicarea unor structuri controlate de Rusia, justifică trecerea la etapa a treia de sancţiuni: îngheţarea activelor şi sistarea importurilor de gaz”, a afirmat şeful statului.
Băsescu a precizat că există state europene foarte vulnerabile la o sistare a importurilor de gaz rusesc: Bulgaria, Ungaria, Austria, Polonia, Cehia, Germania. „Va trebui să discutăm o distribuire a pierderilor”, a spus şeful statului precizând că este nevoie de urgentarea interconectării conductelor de gaze cu Ungaria şi Bulgaria. În plus, termocentralele ar putea trece pe consum de păcură pentru a reduce consumul de gaze.
„Dacă se trece la etapa a treia, marele perdant este Rusia. Cea mai mare parte a banilor de la bugetul Rusiei vin din petrol şi gaze. Economia rusească nu este una competitivă”, a spus Băsescu avertizând că posibilitatea ca peste doi ani Rusia să poată vinde gaze Chinei ar face sancţiunile inutile, dacă sunt aplicate prea târziu.
Traian Băsescu a mai spus că nu există riscul ca România să fie invadată. Mai mult, a apreciat că efectivele de acum ale SUA pe teritoriul nostru sunt suficiente, mai ales că va urma o relocare a efectivelor NATO către statele răsăritene, inclusiv către România.