„A încercat şi Boc, a încercat, cred, mai neinspirat acum, premierul Ponta, pentru că a încălcat un principiu. Acea impozitare de 85% a ieşit din povestea cu cota unică. E prima breşă care se face şi cred că nu va fi foarte bine primită de comunitatea de afaceri. (…) Începe să erodeze încrederea mediului de afaceri că se va menţine cota unică, când pentru un tronson ai introdus o impozitare de 85%, orice companie va gândi: «păi, mâine, cu o ordonanţă de urgenţă, îmi face mie acelaşi lucru»”, a apreciat Băsescu, citat de Mediafax.
El a arătat că îl susţine pe premierul Ponta în rezolvarea acestei probleme, însă trebuie făcută altfel decât prin aplicarea pe tronsoane a cotei unice.
„Sunt partizan fără rezerve al găsirii unei soluţii aici, dar trebuie găsită soluţia care nu ne afectează credibilitatea. Şi eu susţin, cum l-am susţinut pe Boc, susţin şi efortul premierului Ponta de a găsi o soluţie”, a spus el.
Băsescu a apreciat că soluţia pentru această „chestiune de moralitate” a autonomiei de a stabili salariile a societăţilor comerciale, regiilor şi instituţiilor autofinanţate ale statului poate fi rezolvată prin schimbarea legii 31 şi stabilirea salarizării la nivel de bugetari sau prin intervenţia partidelor politice care să le spună „stop” „clienţilor politici” pe care îi susţin în ocuparea funcţiilor de conducere din aceste companii şi instituţii.
„În primul rând, rezolvarea problemei de fond este ca în legea de funcţionare a societăţilor comerciale, regii autonome şi instituţii autofinanţate să introducem un articol în care le stabilim salarizarea la nivel de bugetari – o dată”, a afirmat Băsescu.
El a subliniat că numiri politice la regiile şi instituţiile statului au făcut şi fac toate partidele, iar acestea trebuie să intervină pentru a corecta salariile de zeci de mii de euro pe lună ale „clienţilor” pe care i-au susţinut.
„Chestiunea cu domnii de la asigurări se putea rezolva foarte bine, după părerea mea, amiabil. Cum doamna aceea care a ajuns la Nuclear, Daniela Lulache, a încasat de pe unde a fost, de la Fondul Proprietatea, pe urmă, vreo jumătate de million de dolari, pentru că nu a rămas tot mandatul, păi aia e o clientă politică. Nu poţi să îţi chemi clientul şi să îi spui: «Alo, fii cu bun simţ, doamnul, doamna Lulache?» sau ceilalţi de la asigurări. Toţi directorii de la asigurări au fost clienţi politici, cum sunt toţi ăştia numiţi acuma prin consilii cu bani mulţi. Nu poţi tu, partid, care l-ai susţinut să câştige zeci de mii de euro pe lună, să îl chemi să îi spui «Stop»? (…) Despre clienţi vorbesc şi nu despre clienţii unui singur partid. Toţi sunt clienţii tuturor partidelor, dar doamna Lulache e un nume reprezentativ, cum sunt şi cei de la asigurări, n-au fost atât de vehiculate numele lor, dar şi ei sunt clienţi ai partidelor, că-i PDL, că-i PSD, că-i PNL”, a menţionat el.
„Iar aceşti clienţi politici, pentru că mecanismele pentru beneficiarii politici sunt aceleaşi pentru toate partidele (…) Dacă tot te-am numit, domnul Ruşanu, printr-o hotărâre a Parlamentului, ei, te chem eu la Parlament, că o să-mi spui de astăzi că tu ai salariu de 14.000 de euro, cât Banca Naţională. Te chem în Parlament şi îţi spun că îţi dăm un vot prin care stabilim că nu-l mai ai, dacă îţi convine. Dacă nu, îţi dăm un vot să pleci din funcţie”, a mai spus Băsescu.
Premierul Ponta a prezentat miercuri formula aprobată de impozitare cu 85% a compensaţiilor, din care rezultă că s-a decis ca impozitul să fie doar la consiliul de conducere ASF şi foşti membri de comisii care au format ASF, arătând că acei funcţionari care „se cred mai deştepţi decât Guvernul” vor fi demişi.